Hlavní obsah

EU dala Britům naději a zahájí debatu o tom, co bude po brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie dala Velké Británii naději, že s ní zanedlouho zahájí také jednání o vzájemných vztazích po brexitu v březnu 2019. Oznámil to v pátek šéf Evropské rady Donald Tusk. Krok se očekával, neboť se Tuskův návrh objevil v médiích už před summitem.

Foto: , ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Na zahájení druhé fáze rozhovorů o přechodném období naléhá Londýn, EU to dosud odmítala s poukazem, že nejdřív je třeba vyřešit, za jakých okolností bude proveden samotný brexit. Tusk se nyní domnívá, že jednání o době po brexitu a o obchodních dohodách by mohla začít ještě letos, na prosincovém summitu EU.

„I když pokrok nebyl dostatečný, neznamená to, že vůbec žádný nenastal. Můj dojem je, že zprávy o slepé uličce mezi EU a Velkou Británií byly přehnané,” upozornil na tiskové konferenci po konci summitu. „Jednání pokračují a přistupujeme k nim pozitivně a konstruktivně,” řekl.

Zelená interním rozhovorům v rámci EU o budoucích vztazích je úlitbou Britům, přestože hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier poukázal na to, že dosavadní jednání nepokročila dostatečně, což lídři EU v pátek potvrdili oficiálně.

Obě strany se stále přetahují o výši finančních kompenzací ze strany Británie, a podle EU není dostatečně vyřešena ani otázka budoucích práv unijních občanů v Británii a otázka irské hranice.

Britská premiérka Theresa Mayová k tomu v pátek před polednem znovu řekla, že věří v konečnou dohodu o brexitu. Současně upozornila, že britská vláda se musí připravit i na variantu, že žádná dohoda nebude. Nepodařilo se jí přesvědčit EU, že jednání pokročila natolik, že by rozhovory o obchodních dohodách mohly začít už na podzim.

Londýn už dříve uvedl, že by chtěl, aby volný obchod zboží a služeb a bezcelní pravidla platily dočasně i po brexitu. Toto přechodné období by mohlo trvat zhruba dva roky. I po něm ovšem chtějí Britové s Evropskou unií volně obchodovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám