Hlavní obsah

EU chystá další sankce vůči Lukašenkovi

Brusel

Evropská unie dolaďuje další sankce vůči režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, napsal v pondělí server EUobserver. Režim mezitím pokračuje v tažení vůči opozici. Jeden z jejích vůdců o víkendu dostal pět let vězení za účast na protestním shromáždění.

Článek

Unie už v lednu zakázala Lukašenkovi a dalším lidem odpovědným za represe proti opozici během sporných prosincových voleb hlavy státu cestovat na své území a zmrazila jim účty v EU. [celá zpráva]

Tato restriktivní opatření opozici ale zklamala, neboť jsou jen polovičatá. Podle kritiků totiž režim a jeho vedoucí představitele nijak citelně nezasáhnou.

Nové sankce by se měly zaměřit na další osoby z vedení režimu a hlavně také na některé firmy. Podle diplomatů citovaných zmiňovaným serverem se zvažují například kroky proti petrochemické společnosti Belneftechim, zbrojařské firmě Beltechexport či dalším podnikům. Zatím ale seznamy nejsou hotovy, je třeba prověřit, zda jsou tyto společnosti opravdu vlastněny lidmi spjatými s režimem. "Musíme si být jisti, že tyto firmy jsou opravdu vlastněny těmi lidmi, o nichž si to myslíme," řekl nejmenovaný diplomat.

Sankce ale zřejmě přímo neohrozí prezidentův soukromý majetek, který je rozložen různě v ruských či ukrajinských bankách a v dalších aktivech, na něž by opatření nedosáhla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám