Hlavní obsah

EU částečně zmrazí jednání s Tureckem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ministři zahraničí zemí EU se v pondělí v Bruselu dohodli na kompromisním postupu vůči Turecku. Evropská unie tak odloží osm kapitol ve vstupních jednáních s Ankarou jako odpověď na turecké odmítání normalizovat obchodní vztahy s Kyprem. Vstupní jednání s Ankarou jako taková však EU nezastaví. Oznámil to finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja.

Článek

Turecko se zavázalo k celní unii s EU, protože ji ale nechce uplatnit také vůči řecké části Kypru, která je v EU, porušuje tím své smluvní závazky.

Kompromis vychází z návrhu Evropské komise odložit jednání o osmi z 35 kapitol souvisejících s obchodem. EU však vyšla Turecku vstříct v tom ohledu, že nebude odděleně monitorovat turecký pokrok při otevírání přístavů a letišť řecké části Kypru. Namísto toho se bude hodnotit pouze celkový pokrok Turecka v rámci přístupových jednání.

Kompromisní řešení

Kromě osmi kapitol se bude o celém návrhu přístupu Turecka do Unie jednat dál. Žádná kapitola však nebude uzavřena, dokud Turecko nesplní své závazky vůči Kypru, vyplynulo z dnešní schůzky. Je to kompromis, který nikdo nehodnotil velkými slovy, ale "dá se s tím žít", komentoval jednání český ministr zahraničí Alexandr Vondra.

Evropská unie se dohodla také na podpoře ekonomického rozvoje severní, turecké části Kypru a v principu na zrušení obchodní izolace této části ostrova. K dohodě o ukončení obchodního embarga by se unie měla vrátit v lednu, zatím je proti ní řecký Kypr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám