Hlavní obsah

EU částečně přerušila přístupové rozhovory s Tureckem

BRUSEL

Evropská unie částečně přerušila přístupové rozhovory s Tureckem. Její rozhodnutí se očekávalo. Důvodem je neochota Ankary otevřít Kypru svá letiště a přístavy, jak se k tomu Turecko dříve zavázalo. Přístupová jednání však budou pokračovat, EU jen neotevře některé kapitoly a žádné naopak neuzavře.

Článek

Jedná se o osm kapitol, které se částečně týkají právě obchodu s Kyprem, tedy o volném pohybu zboží, o službách, o finančních službách, o rybolovu, o zemědělství, o dopravě, o vnějších vztazích a o celní unii. Všechny tyto části jsou naprosto zásadní pro přistoupení Turecka do EU.

Komise ale přistupuje k celé situaci velmi diplomaticky. Novinářům oznámila, že doporučila pokračovat v přístupových rozhovorech, ale o několik odstavců níž schovala rozhodnutí o neotevření některých kapitol.

Turecký premiér Recip Tayyip Erdogan vzápětí označil tento krok v místní televizi za "nepřijatelný".

Ankara měla čas do 6. prosince, aby Kypru otevřela letiště a přístavy, a splnila tak své závazky vůči EU. Již v pondělí to ale šéf turecké diplomacie na jednání s unií ve finském Tampere odmítl. Podle komisaře pro rozšíření Olliho Rehna by však ani žádné další striktní lhůty k výsledku nevedly.

Blair před nepřijetím Turecka varoval

Zatímco britský premiér Tony Blair ještě před oficiálním prohlášením EK o částečném přerušení vstupních rozhovorů varoval, že by bylo "vážnou chybou" vyslat Ankaře "nepříznivý signál" ohledně jejího členství v EU, některé další země unie iniciativu EK přivítaly.

Německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země bude unii předsedat v první polovině příštího roku, vyzvala k lepšímu prověřování pokroku, který Turecko na cestě do unie udělalo, a k jeho přezkoumání do 18 měsíců. Částečné pozastavení předvstupních rozhovorů označila za "správný krok".

Podobně reagoval i dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. "Turecko neplní podle mého názoru své závazky," řekl.

Zapatero by Turky přivítal

Naopak podle předsedy španělské vlády Josého Louise Zapatery musí dát "pětadvacítka" Turecku najevo, že má Ankara i nadále dveře do unie otevřené.

Podle Hüseyina Bagçiho z Technické univerzity Blízkého východu v Ankaře utvrdí nepochybně dnešní krok unie některé Turky v jejich silném protievropském cítění. Kromě toho to podle něj zpomalí reformy v zemi.

Do Turecka v pátek přicestuje finský premiér Matti Vanhanen, jehož země nyní unii předsedá. Zvrat v postoji Ankary vůči Kypru se ale nečeká. I proto podle Reuters vydá EK své doporučení již dnes a nebude čekat na 6. prosinec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám