Hlavní obsah

Etnická válka v Kyrgyzstánu má další oběti

Džalalabád
Aktualizováno

Etnické boje na jihu Kyrgyzstánu si vyžádaly už nejméně 124 obětí a na 1 500 zraněných. Střety v pondělí pokračují pátým dnem. O víkendu se rozšířily z okolí města Oš do dalších oblastí. Ruská armáda posílí svou vojenskou základnu v zemi o jeden prapor.

Foto: Alexei Osokin, Reuters

Kouř stoupá z vypálených budov v Oši.

Článek

Počet obětí etnického násilí může být mnohonásobně vyšší, než uvádějí oficiální místa. Podle údajů Mezinárodního výboru Červeného kříže, který má na místě své pracovníky, očití svědci tvrdí, že na pouhém jednom z mnoha hřbitovů bylo pohřbeno minimálně 100 lidí.

Na jihu země útočí převážně mladí Kyrgyzové na Uzbeky. Armáda dostala nařízení střílet do lidí, aby situaci dostala pod kontrolu. Žádost vlády o ruskou vojenskou intervenci Moskva odmítla, nicméně posílí svou základnu v Kantu o výsadkový prapor. V Kyrgyzstánu mají základnu i Američané.

Nynější etnické střety jsou nejhorší za posledních dvacet let. Skupiny ozbrojených Kyrgyzů vypalují vesnice s uzbeckým obyvatelstvem. Mezi oběťmi jsou podle svědků ženy i děti. Kyrgyzstán otevřel hranice s Uzbekistánem, ale zdá se, že spousta uprchlíků je v oblasti bojů uvězněná. Ze země už nicméně podle agentur uprchlo na 75 000 Uzbeků.

Uzbecké úřady oznámily, že v Andižanské oblasti při hranicích s Kyrgyzstánem je na 60 000 uprchlíků z Uzbekistánu. Do toho se prý počítají jen dospělé osoby. Mezi uprchlíky jsou další tisíce dětí. Uzbecká komunita v Kyrgyzstánu uvádí, že na hranicích se tísní kolem 100 000 uprchlíků.

Foto: Reuters

Zabití Uzbekové

Zatímco se situace v Oši v noci na pondělí zklidnila, nepokoje se přenesly do Džalalabádu a okolních vsí. Ve městě se dav zmocnil pušek i pancéřovaného vozu vojenské posádky. Bojovalo se na ulicích i v kampusu místní univerzity. Bezpečnostní složky narozdíl od Oše ve městě zcela chyběly, uvedla média.

Vláda z podněcování nepokojů obvinila v dubnu svrženého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, který ze země uprchl poté, co vojáci zastřelili 85 protivládních demonstrantů. Minulý měsíc Bakijevovi stoupenci nakrátko ovládli vládní budovy v Džalalabádu a dalších místech. Exprezident v exilu označil obvinění nové vlády na jeho adresu za lži.

Foto: Reuters

Betonový zátaras s nápisem Kyrgyzská oblast

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám