Hlavní obsah

Erdoganova AKP bude v Turecku opět vládnout sama

Aktualizováno

Turecká proislámská vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou založil a vedl nynější prezident Recep Tayyip Erdogan, získala po dnešních předčasných volbách v parlamentu absolutní většinu, bude tak moci opět vládnout sama. Sečteno je 96 procent hlasů.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před volební místností se svými příznivci

Článek

AKP po sečtení necelé poloviny lístků vede s 53,8 procenta hlasů, zatímco sekulární a hlavní opoziční Lidová republikánská strana (CHP) má prozatím 20,7 procenta hlasů. Do parlamentu se zřejmě dostanou i nacionalisté a Kurdové.

Hlasování ve více než 175 000 volebních středisek bylo převážně bez incidentů. Například v severovýchodní provincii Kocaeli policie zasáhla slzným plynem k ukončení potyčky mezi přívrženci Erdogana a separatistických Kurdů.

Turečtí voliči vybírali nový parlament podruhé za posledních pět měsíců poté, co Erdoganova vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) neudržela v červnových volbách v parlamentu většinu a nebyla s to vytvořit s ostatními formacemi koalici. Podle předvolebních průzkumů AKP měla zvítězit, ale jen s asi 40, maximálně 47 procenty hlasů bez získání parlamentní většiny.

Turecká proislámská vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) získala po předčasných volbách v parlamentu absolutní většinu. Do parlamentu se těsně dostali i Kurdové, oproti červnovým volbám si ale pohoršili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám