Hlavní obsah

Erdogan: Byla to zrada, pučisté zaplatí vysokou cenu

– Istanbul • Aktualizováno

Turecký prezident Erdogan po pátečním nezdařeném převratu části armády v sobotu nad ránem přistál v Istanbulu. Pokus o puč označil za vlastizradu a vzbouřencům pohrozil, že cena, kterou zaplatí, bude „vysoká”. V Ankaře i Istanbulu v noci bojovali armádní pučisté s vojáky i policisty loajálními vládě. Umírali také civilisté. Při pokusu o převrat zahynulo 161 lidí a 1440 jich bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vzbouření vojáci se vzdávají policistůmVideo: AP

 
Článek

V souvislosti s pokusem o puč bylo zatčeno 2839 členů armády. Zatýkalo se po celém Turecku. Pět generálů a 29 plukovníků bylo na příkaz ministra vnitra sesazeno. Premiér Binali Yildirim řekl, že byl také zabit jeden z generálů, který patřil ke vzbouřencům.

Foto: Reuters

Tanky v ulicích Ankary

Istanbulské letiště je znovu pod kontrolou vládních sil a čeká na plnou obnovu provozu. Pučisté údajně stále disponují několika vrtulníky, ale již ne bojovými letadly. Útoky na sídlo parlamentu a prezidentský palác v Ankaře převážně ustaly.

Státní tisková agentura Anadolu citovala nejmenovaný armádní zdroj, podle kterého byl vůdcem pokusu o převrat plukovník Muharrem Kose. Ten vedl armádní právní oddělení, před časem byl ale ze svého postu propuštěn.

Prezident Recep Tayyip Erdoğan přistál před půl třetí ráno na letišti v Istanbulu, kde ho přivítaly davy příznivců. Prohlásil, že poté, co odletěl z letoviska Marmaris, stal se hotel, kde pobýval na dovolené, terčem bombardování.

Foto: Huseyin Aldemir, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan po příletu do Istanbulu

Foto: Murad Sezer, Reuters

Vojáci, kteří se zapojili do pokusu o puč, se v Istanbulu vzdávají policistům.

„Ti, kteří jezdí kolem v tancích, se vrátí tam, odkud přijeli... Nejdůležitější v tuto chvíli je, že milióny Turků jsou ve 4:30 (tureckého času, 3:30 SELČ) v ulicích. O pučistech pak řekl, že jsou „menšinou v armádě“.

„Turecko má demokraticky zvolenou vládu a prezidenta. Moc máme v rukách a budeme vykonávat naše pravomoci až do konce. Neopustíme naši zemi, abychom ji přenechali těmto okupantům. Vše dobře skončí,“ uvádí prohlášení poskytnuté prezidentskou kanceláří.

Čistka v armádě

Pokus o převrat byl podle prezidenta „vlastizradou“ a je důvodem, aby byly armádní řady „vyčištěny“.

Podle Erdoğana byl puč dílem následovníků duchovního Fethullaha Gulena, který žije v exilu ve Spojených státech. Toho prezident dlouhodobě obviňuje, že se pokouší využít své stoupence v armádě a justici, aby svrhli vládu.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Turečtí vojáci zablokovali most přes Bosporskou úžinu. Most je nasvícený v barvách francouzské trikolóry na počest obětí teroristického útoku ve francouzské Nice.

Foto: Reuters

Stoupenci prezidenta Erdoğana se kryjí před střelbou pučistů u jednoho z mostů přes Bospor. Vzbouření vojáci oba mosty přes úžinu při pokusu o převrat zablokovali.

Foto: Yagiz Karahan, Reuters

Při pokusu o převrat bylo jen v Istanbulu zraněno na 150 civilistů.

Erdoğan také prohlásil, že jeho tajemník byl unesen. To samé se stalo náčelníkovi generálního štábu, který byl držen jako rukojmí během pokusu o převrat. V sobotu ráno byl osvobozen a je na bezpečném místě.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Náčelník generálního štábu turecké armády Hulusi Askar (vlevo) s prezidentem Tayyipem Erdoganem

Vzbouřenci při pokusu o převrat obsadili klíčové body v Istanbulu a podobně se pokusili získat i rozhodující místa v metropoli Ankaře. Střelba se tam ozývala od budovy parlamentu, sídla rozvědky, prezidentského paláce i generálního štábu. Pokusili se obsadit také sídla hlavních televizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám