Hlavní obsah

Ekonomická krize drtí i italskou mafii, Cosa Nostra je na kolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetrvávající ekonomická recese si vybírá daň také v řadách italské mafie, o níž se nemálo pozorovatelů před časem domnívalo, že jí naopak krize pomůže k šíření vlivu. Podle listu La Repubblica se „ocitla na kolenou“ i slavná sicilská organizace Cosa Nostra. Signály o jejích finančních problémech prosakují prostřednictvím zachycených telefonátů žen vězněných členů mafiánských gangů.

Foto: Profimedia.cz

Cosa Nostra v Palermu je podle listu La Repubblica na kolenou.

Článek

Z telefonátů plyne, že také mafie začala šetřit. Krácení výdajů dopadá zejména na níže postavené členy společenství, které navíc ohrožuje zesílená aktivita policie, poznamenal britský server The Independent.

Potíže mafie ilustrují policejní odposlechy telefonátů klanu Noce v Palermu. Klanu zasadil tvrdý úder zátah policie z loňského října proti čtyřem desítkám jeho členů. La Repubblica uvedla, že organizaci Cosa Nostra „to poslalo do kolen“.

Manželky a přítelkyně zadržených si v telefonátech stěžují, že se o ně vedení nestará, když je nemá kdo živit. „Listopad, prosinec, leden a pak už jsem nikoho neviděla. To není správné, že manžela opustili,“ prohlásila v jednom rozhovoru se známou žena jednoho ze zadržených gangsterů. Dodala navíc, že si bude stěžovat přímo bossovi klanu Renzovi Lo Nigremu, který převzal vedení po zmíněných raziích loni na podzim.

„Tohle by se před dvaceti lety stát nemohlo,“ komentoval odhodlání partnerek ozvat se publicista a expert na mafii Corrado De Rosa.

Stěžovat si však nebude komu - bosse Nigra mezitím zadržela v úterý spolu s pěti dalšími osobami policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám