Hlavní obsah

Dvojice Němců přišla na radnici v Řecku a zaplatila válečné reparace

Atény

Složit válečný dluh alespoň za sebe se v Řecku rozhodla dvojice německých turistů. Překvapenému starostovi peloponéského přístavního města Nafplio odevzdala šek na 875 eur (zhruba 24 000 korun) a vysvětlila, že jsou to reparace z druhé světové války. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí ve městě Nafplio

Článek

„Přišli do mé kanceláře včera ráno. Říkali, že chtějí napravit chování své vlády,“ řekl starosta Dimitris Kotsouros a dodal, že dvojice si vybrala město proto, že Nafplio bylo po osamostatnění v 19. století prvním hlavním městem.

„Spočítali si, že každý Němec dluží Řecku 875 eur,“ vysvětlil starosta. Ludwig Zacaro, který už je v penzi, a Nina Lahgeová, pracující jen na částečný úvazek, uvedli, že složení částky, ve skutečnosti za oba pouze poloviční, považují za symbolické.

Pár v rozhovoru pro místní noviny vysvětlil, že se stydí za svoji vládu. „Stydíme se za aroganci naší země a mnoha našich spoluobčanů vůči Řecku. Řekové za fiasko způsobené dřívějšími vládami nemohou.“

Město jejich dar věnovalo místní charitě.

Otázku válečného dluhu Německa, které před 70 lety okupovalo Řecko, oživila nedávno řecká vláda v souvislosti s dluhem, který po Aténách vymáhají mezinárodní věřitelé včetně EU, v níž hraje Německo prim.

Řecká národní banka požaduje po Německu, aby jí zaplatilo 476 miliónů říšských marek, což je dneska asi 12 miliard dolarů (300 miliard korun), které muselo Řecko na nátlak Berlína třetí říši půjčit. Chce ale i další peníze za škody způsobené nacisty. Některé řecké zdroje hovoří o dluhu ve výši až 162 miliard eur (4,4 biliónu korun).

Berlín reparace vyloučil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám