Hlavní obsah

Dva ruští vojáci omylem odpálili raketu, mají zaplatit miliony

Dvěma ruským vojákům se jejich chyba hodně prodraží. Ministerstvu obrany musí zaplatit 31 milionů rublů (asi 11 milionů Kč) za to, že před dvěma lety na anektovaném Krymu omylem odpálili dvě letecké rakety. Rozhodl o tom vojenský soud, napsal deník Kommersant.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci v krymském Sevastopolu. Ilustrační foto

Článek

Vojenští technici Nikolaj Zverev a Alexej Čebanov dostali v říjnu 2017 za úkol zkontrolovat dvě rakety Ch-29TD (v kódu NATO AS-14 Kedge), odpalované z letadel proti pozemním cílům. Při kontrole na speciálním zařízení v hangáru na vojenském letišti u města Saky se ale podle verdiktu nedrželi předpisů a stanovených postupů, a tak odpálili pyropatrony, které nastartovaly obě přibližně čtyři metry dlouhé a 700 kilogramů těžké rakety. Ty zničily vrata a část stěny hangáru, ještě jednu raketu Ch-29TD, jakož i speciální kontrolní zařízení.

Ministerstvo vyčíslilo škody na 46,6 milionu rublů (asi 17 milionů Kč). Ale soud některé položky neuznal, například zařízení pro kontrolu raket shledal opravitelným.

Rekordní pokuta činila 216 milionů za objednávku laserů

Částky, které oba „rakeťáci“ z Krymu mají zaplatit nejspíše srážkami ze mzdy, ani zdaleka nejsou rekordní, napsal Kommersant. Ministerstvo obrany u moskevského posádkového soudu letos vysoudilo částku 597,5 milionu rublů (asi 216 milionu Kč) na penzionovaném plukovníkovi Olegu Guzenkovi a podplukovníkovi Jevgeniji Čikinovi, kteří se podíleli na objednání a zaplacení laserového systému pro imitaci střelby, který ale nebyl z Německa dodán kvůli západním sankcím proti Rusku.

K rekordmanům patří i bývalý velitel ruského radiolokátoru včasné výstrahy v Bělorusku, plukovník Vitalij Martynov, který má podle rozsudku vojenského soudu zaplatit ministerstvu 201,5 milionu rublů (asi 73 milionů Kč). Tolik si vyúčtoval za fiktivní opravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám