Hlavní obsah

Dva německé vojáky suspendovali za fotografie s lebkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Dva němečtí vojáci z šesti, kteří se v Afghánistánu fotografovali v roce 2003 s lidskou lebkou, byli v pítek postaveni mimo službu. oznámil to v pátek německý ministr obrany Franz Josef Jung. Fotografie vojáků, kteří pózují s lidskou lebkou, poprvé otiskl ve středu bulvární list Bild.

Článek

Ve čtvrtek zveřejnila německá televize RTL další obrázky, které ukazují, jak jiní vojáci Bundeswehru hanobí kosterní ostatky v Afghánistánu.

Jeden z snímek zachycoval vojáka, jak ukazuje svůj penis lebce, kterou držel v pravé ruce. [celá zpráva] V pátek jeden z vojáků Bildu řekl, že kostry našli při hlídce v lomu u Kábulu, kde se těžil jíl na cihly: "Bylo to v místě, kde Afghánci kopou jíl, který potřebují při výrobě cihel. Neležely na hřbitově ani na nějakém posvátném místě. Kosti se dostali na povrch při práci." Voják dodal, že nebyl nijak nucen, aby se focení účastnil, sám si to však prá nepřál.

První případ, o němž informoval Bild, je z roku 2003 a zapleteno je doň šest vojáků. V druhém z roku 2004, o němž informovala RTL, jsou zapleteni tři příslušníci Bundeswehru.

Jung uvedl, že je připraven propustit z armády všechny identifikované viníky. Ministr Jung pověřil kompetentního důstojníka bundeswehru pro oblast výchovy a vzdělání, aby neprodleně odcestoval do Kábulu.

Němci mají v Afghánistánu v silách ISAF přes 2700 vojáků.

Chování německých vojáků kritizoval ruský list Kommersant. Podle něj vyvolává vzpomínky na Třetí říši, kdy si "vůdcovi vojáci rovněž pohrávali s lebkami zabitých nepřátel".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám