Hlavní obsah

Durynsko má prvního premiéra zvoleného také hlasy AfD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolková republika Durynsko má nového premiéra. Stal se jím svobodný demokrat Thomas Kemmerich a do funkce mu pomohly kromě jeho FDP a Křesťanskodemokratické unie (CDU) především hlasy politiků Alternativy pro Německo (AfD).

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Thomas Kemmerich se stal v Durynsku premiérem.

Článek

„Je to poprvé v dějinách spolkové republiky, kdy byl ministerský předseda do úřadu zvolen hlasy AfD,“ shrnul význam středečního hlasování politolog André Brodocz z univerzity v Erfurtu.

Volba ministerského předsedy, který už složil přísahu, byla důsledkem patové situace po říjnových zemských volbách v Durynsku. Nepodařilo se po nich totiž sestavit žádnou většinovou koalici. Početní většinu – 48 křesel – v 90členném parlamentu sice mají CDU, FDP a AfD, křesťanští demokraté ale dávali jasně najevo, že vládní spolupráce s pravicově populistickou až extremistickou AfD nepřichází v úvahu. Proto se očekávalo, že spolkovou zemi se 2,2 milionu obyvatel povede menšinová vláda Levice, SPD a Zelených dosavadního ministerského předsedy Boda Ramelowa (Levice).

Volby v Durynsku podle odhadů vyhrála Levice před AfD a CDU

Evropa

Ten také dnes v prvních dvou kolech hlasování získal jasně nejvíc hlasů (43 a 44), na zvolení to ale nestačilo. Do třetího kola, v němž už nebylo třeba absolutní většiny, pak FDP postavila svého 54letého kandidáta, který dostal 45 hlasů, a zvítězil o jediný hlas.

Podporu přitom podle všeho získal od politiků CDU a AfD, i když křesťanští demokraté předtím zdůrazňovali, že s AfD spolupracovat nebudou. Dá se tak očekávat, že jejich krok bude mít dohru na celoněmecké politické scéně a narazí na tvrdou kritiku z berlínské stranické centrály.

Zvláštní je volba také z toho hlediska, že premiérem se stal představitel FDP, tedy strany, která v zemských volbách se ziskem pěti procent hlasů jen těsně pronikla do parlamentu, v němž má právě pět zástupců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám