Hlavní obsah

Dům zemřelého miliardáře Berezovského zkoumají odborníci na jaderné hrozby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ascot

Policisté stále ještě nezveřejnili, za jakých okolností zemřel v sobotu ruský miliardář a bývalý mediální magnát Boris Berezovskij. Jeho dům v Ascotu nedaleko Londýna však začali zkoumat britští odborníci na jaderné, chemické a biologické hrozby. Místní obyvatele uklidňují, že jde jen o preventivní opatření a nikomu nehrozí žádné nebezpečí, uvedla agentura DPA.

Foto: ČTK/AP

Dům zemřelého ruského miliardáře a exulanta Borise Berezovského hlídá policie.

Článek

Podle bývalého šéfa ruského nakladatelství Kommersant Publishing House Damiana Kudrjavceva zemřel Berezovskij ve věku 67 let v sobotu okolo 11. hodiny. V domě se podle něj neobjevily žádné známky násilné smrti.

Foto: ČTK

Ruský miliardář a exulant Boris Berezovskij

Známý moskevský právník Alexander Dobrovinskij, který magnáta dobře znal, se domnívá, že Berezovskij spáchal sebevraždu. Důvodem mohly být deprese, kterými miliardář trpěl v souvislosti se ztrátou majetku.

Loni v srpnu prohrál soudní spor s ruským miliardářem a vlastníkem londýnského fotbalového klubu Chelsea Romanem Abramovičem o vlastnictví ruské ropné společnosti Sibněfť, kde šlo o více než pět miliard dolarů (asi 100 miliard Kč). Berezovskij tvrdil, že jej Abramovič zastrašováním nutil prodat své akcie Sibněfti za zlomek skutečné hodnoty. Jeho tvrzení londýnský soud označil za nevěrohodná a nařídil mu, aby Abramovičovi zaplatil odškodné 56 miliónů dolarů, píše ruská televize RT.

Známý oponent ruského prezidenta

Berezovskij získal v roce 2003 v Británii azyl. Stal se tam pak velkým kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina a spolupracoval například s bývalým ruským agentem Alexandrem Litviněnkem, který zemřel v listopadu 2006 v Londýně na otravu ozářením.

Ohromný vliv a majetek získal Berezovskij za prezidenta Borise Jelcina. Vlastnil podíly v několika bankách, ropných a leteckých společnostech a především v médiích. Ke konci 90. let však musel v Rusku stále častěji čelit skandálům kolem svých podnikatelských aktivit ve firmách Sibněfť, Aeroflot a televizi ORT. Jeho osud zpečetilo to, že se postavil proti Putinovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám