Hlavní obsah

Dražší platby kartou či růst byrokracie. Británie připravuje občany na odchod z Unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Prvních 25 dokumentů, které mají připravit Velkou Británii na odchod z Evropské unie bez toho, že by se podařilo uzavřít s Bruselem dohodu, představil ve čtvrtek ministr Spojeného království pro brexit Dominic Raab. Vláda sice tvrdí, že chce, aby byl odchod hladký a občané ostrovního království nezaznamenali otřesy, se změnami ovšem musejí počítat, uvádí BBC.

Foto: Peter Nicholls, ČTK/AP

Britský ministr pro brexit Dominic Raab

Článek

Z dokumentů, které se týkají financí, medicíny a zemědělství, podle britských médií vyplývá, že pokud by se neuzavřela dohoda s Unií, bude Brity nejspíše čekat zdražení plateb kartou za služby z EU nebo zpomalení finančních transakcí.

Britové žijící v zahraničí by také mohli ztratit přístup k bankovním účtům a penzijním fondům ve své vlasti, píše BBC. Zřejmě bude nutné získávat povolení na dovoz jaderných materiálů z EU. Firmy zabývající se obchodováním s EU by měly začít s plánováním na zavádění nových softwarových systémů kvůli novým celním kontrolám.

Dokumenty dále firmám vysvětlují, jak reagovat na hrozící nedostatek léčiv nebo dodatečnou byrokratickou zátěž na hranicích.

„Naším cílem je zajistit pokračující hladké fungování obchodu, dopravy, infrastruktury, výzkumu, humanitárních programů a finančních toků,“ řekl Raab. Po odchodu z EU se podle něj Británii v dlouhodobém horizontu bude dařit lépe. Připustil ale, že z krátkodobého hlediska mohou nastat "výzvy".

Vláda premiérky Theresy Mayové plánuje do konce září zveřejnit kolem 80 dokumentů s vodítky pro nejrůznější subjekty. Evropská unie už takových dokumentů vytvořila 68, uvedla společnost BBC.

Raab tvrdí, že dohoda s EU je stále na dosah. Pokrok v nedořešených otázkách mezi Británií a EU je podle jeho slov patrný při každém jednání.

Zastánci brexitu v konzervativní straně několik měsíců volají po tom, aby kabinet uspíšil přípravy eventuálního opuštění EU bez dohody, což by vylepšilo pozici Londýna v poslední fázi vyjednávání v Bruselu, napsal deník The Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám