Hlavní obsah

Doživotí pro útočníka od britského parlamentu

– Londýn

Brit súdánského původu Salih Khater, který loni v srpnu najel autem do lidí u britského parlamentu a tři z nich zranil, byl v pondělí odsouzen na doživotí. Ve vězení musí strávit nejméně 15 let, píše britský tisk. V červenci byl shledán vinným z pokusu o vraždu.

Foto: Profimedia.cz

Brit súdánského původu Salih Khater.

Článek

Nyní třicetiletý Khater podle prokuratury úmyslně najel do skupiny cyklistů a pěších, kteří u parlamentu čekali na zelenou, a pak najížděl na policisty. Zadržen byl na místě. Obviněn byl nejen z pokusu o vraždu civilistů, ale i policistů hlídajících boční vstup do Westminsterského paláce.

Brit súdánského původu vjel do davu lidí ve Westminsteru úmyslně

Evropa

U soudu už dříve zaznělo, že tento neúspěšný student účetnictví chtěl způsobit co největší krveprolití a jen zázrakem nepřišel nikdo o život.

Khater obvinění odmítal. Tvrdil, že si jel na súdánskou ambasádu pro vízum, ale ztratil se a zpanikařil.

Prokuratura uvedla, že motivy Khaterova činu jsou sice nejasné, ale s ohledem na útok na policisty může mít incident teroristické pozadí. Úřady ale čin za teroristický útok podle zdrojů deníku The Guardian neoznačily. Khater neměl doma nebo ve svých elektronických zařízeních nic, co by nasvědčovalo tomu, že by byl islámským radikálem. Nebyl znám ani bezpečnostním složkám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám