Hlavní obsah

Doktoři testují na desetitisících rakouských pacientů léky, tvrdí TI

– Vídeň

Desetitisíce pacientů v Rakousku se možná bez svého vědomí účastní výzkumu, kdy jim lékaři předepisují zavedené léky a sledují jejich účinky. Doktoři za to dostávají od farmaceutických společností odměnu, uvedla rakouská pobočka organizace Transparency International (TI).

Článek

Podle některých odborníků by výzkum ale mohl jen zakrývat korupci a "marketingové praktiky" farmaceutických firem, které takto prosazují své přípravky.

Bernhard Rupp z rakouské TI odhaduje, že pacientů, kteří jsou bez svého vědomí součástí podobných studií, mohou být v Rakousku desetitisíce. Odvozuje to z údajů z Německa, kde se ve druhém pololetí 2005 provádělo 118 výzkumů. Zapojilo se do nich 57 000 lékařů, hlavně internistů, kteří sledovali 355 000 pacientů. Vyplňovali dotazník, do kterého zaznamenali průběh léčby i vedlejší účinky. Za každého pacienta o němž informovali dostali od deseti do tisíce eur.

Podle odborníků je důležité sledovat účinky léků předepsaných v praxi, obávají se však, že by farmaceutické firmy údajným průzkumem a honoráři mohly vést doktory k tomu, aby jejich lék předepisovali častěji než ten od konkurence.

"U nových léků jsou studie žádoucí, u medikamentů, které jsou na trhu už delší dobu, by to mohlo být jen marketingové opatření farmaceutických firem," uvedla Silvia Füsslová z rakouského ministerstva zdravotnictví. To chystá zákonnou úpravu, která by vedla k registraci počtu výzkumů a počtu zúčastněných pacientů.

Podle generálního tajemníka sdružení farmaceutických firem Pharmig Jana Olivera Hubera žádné tajné výzkumy neexistují. Dodal, že etický kodex zakazuje, aby výrobci léků lékaře motivovaly k předepisování svých preparátů. Pravidla navíc stanovují průběh takových výzkumů a odměny pro doktory, která má činit mezi 30 a 90 eury. Podle Hubera jde o útok na výrobce léků.

Reklama

Výběr článků

Načítám