Hlavní obsah

Dohoda s Palestinci nebyla nikdy blíže, uvedl izraelský premiér

– PAŘÍŽ

Izraelský premiér Ehud Olmert v neděli řekl, že Izrael a Palestinci nebyli nikdy tak blízko možnosti dosáhnout dohody, jako nyní. Prohlásil to po setkání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem v Paříži, kde se oba zúčastní odpolední vrcholné schůzky EU a Středomořských států, na které bude ustavena Unie pro Středomoří.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Franouzský prezident Nicolas Sarkozy mezi předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem (vlevo) a izraelským premiérem Ehudem Olmertem

Článek

Podle francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera z Blízkého východu zavanul „vítr naděje“, ale současně dodal, že podle něj nejsou ještě jednání tak daleko, aby se dala čekat brzká dohoda.

Setkání se uskutečnilo za přítomnosti francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ten v krátkém prohlášení potvrdil francouzský zájem na bezpečnosti Izraele a na vytvoření životaschopného palestinského státu. Sarkozy také dodal, že doufá, že Středomoří bude místem, kde se lidé budou mít rádi, místo toho, aby válčili.

Podle Sarkozyho se k tomu činí kroky nejen v Palestině. Izraelský premiér vyslovil naději, že nedávno zahájené nepřímé kontakty se Sýrií se brzy změní v přímé. Izrael a Sýrie jsou formálně stále ve válečném stavu. Sýrie a Libanon se navzájem dohodly na otevření velvyslanectví.

Už ráno bylo zahájeno jednání ministrů zahraničí účastnických zemí Unie pro Středomoří, kteří připravují závěrečný dokument odpolední vrcholné schůzky, kdy se má Unie ustavit. Na té bude Českou republiku zastupovat místopředseda vlády Alexandr Vondra.

Ministerský předseda Mirek Topolánek účast z osobních důvodů odřekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám