Hlavní obsah

Dohoda o brexitu je zpackaná, čeká nás krok do neznáma, kritizovala opozice Mayovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jsme v kritickém bodě, ale v následujících 72 hodinách udělám vše pro to, aby se vyřešily neshody s jednotlivými evropskými partnery a mohla se uzavřít dohoda o odchodu Velké Británie z Evropské unie, prohlásila ve čtvrtek britská premiérka Theresa Mayová před poslanci. Tvrdí, že díky návrhu dohody se z Velké Británie stane zcela nezávislý stát. Opozice ústy předsedy labouristů Jeremyho Corbyna prohlásila, že dohoda je zpackaná a vláda za dva roky nic neudělala.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Nic se nezměnilo. Jen se prodlouží přechodné období. Tenhle dokument mohla vláda napsat před dvěma lety. Je pouze plný frází. Jedna stránka za měsíc, to je výsledek dvouleté práce této vlády,“ rozčiloval se Corbyn v parlamentu. Tvrdí, že Velkou Británii čeká krok do prázdna. „Čeká nás slepý brexit, kterého jsme se báli,“ varoval Corbyn.

Premiérka oponovala a tvrdila, že šéf labouristů dokument buď nečetl, nebo ho nepochopil. Ujišťovala, že obchodní dohody se stávajícími zeměmi unie nejspíš bude možné uzavřít ještě během přechodného období do konce roku 2020.

„Vyjednávání jsou nyní v kritickém bodě a všechny naše snahy musíme soustředit na to, abychom ve spolupráci s evropskými partnery tento proces dovedli ke konci,“ řekla premiérka poslancům.

Tvrdí, že dohoda s Unií je „ta pravá pro Spojené království“, neboť podle ní přinese to, pro co lidé hlasovali v roce 2016 v referendu. Britům se podle ministerské předsedkyně vrátí kontrola nad jejich zemí, zároveň ale bude ochráněna jejich bezpečnost, pracovní místa i celistvost království.

Foto: Phil Noble, Reuters

Předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn

„Jsem přesvědčena, že budeme schopni se v neděli shodnout na dohodě, která bude dobrá pro celou rodinu Spojeného království včetně Gibraltaru,“ zdůraznila s odkazem na neshody kolem britského území v jižní části Pyrenejského poloostrova.

Španělský premiér Pedro Sánchez varoval, že Madrid nepodpoří brexitovou dohodu, pokud nebude upravena část o Gibraltaru. Trvá na tom, že musí jasně obsahovat pasáž, že budoucnost tohoto území je bilaterální záležitostí Británie a Španělska.

Závěrečná jednání o brexitové dohodě se nekomplikují pouze v britském parlamentu, ale také v rámci EU. Některé státy přišly na poslední chvíli s mnohými požadavky. Kromě Španělska, které chce záruky kolem Gibraltaru, je to také Francie, která i jménem několika dalších zemí prosazuje určité změny týkající se rybolovu. Své výhrady oznámilo také Polsko.

Vyjednavači Bruselu a Londýna, kteří budou požadavky řešit, mají plné ruce práce. Na neděli je totiž svolaný mimořádný summit, který by měl potvrdit ze strany 27 zemí souhlas s dohodou o vystoupení Británie z EU. Německá kancléřka Angela Merkelová dala následně najevo, že do Bruselu vůbec nedorazí, pokud nebude zcela jasné, že summit skončí úspěchem a potvrzením dojednaných textů.

Reklama

Výběr článků

Načítám