Hlavní obsah

Dohoda o brexitu je nepřijatelná, tvrdí Mayová. Tak přijďte s lepším nápadem, vzkazuje EU

Návrh dohody o brexitu prezentovaný Evropskou komisí, je pro Londýn nepřijatelný, sdělila britská premiérka Theresa Mayová předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Dohoda je nepřijatelná, protože by její uplatnění podkopalo společný britský trh a ústavní celistvost Spojeného království. Tusk opáčil, že Britové tedy musí přijít s „lepším nápadem”.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Předseda Evropské rady Donald Tusk a britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Unijní návrh právního textu rozvodové smlouvy vyvolal mezi zastánci brexitu velké vášně, neboť počítá s variantou, v níž by Severní Irsko v zásadě zůstalo součástí evropské bezcelní zóny, pakliže by Londýn nenavrhl schůdnější řešení.

Londýn údajně nechce otázku Severního Irska řešit samostatně, nýbrž "v rámci obecného vztahu mezi Británií a EU".

Velká očekávání nyní vzbuzuje páteční projev premiérky, který bude podle agentury Reuters zaměřen na "ambiciózní ekonomické partnerství", jehož chce Mayová s Bruselem dosáhnout. Jako "nerealistickou" označil britskou vládní strategii bývalý konzervativní premiér John Major a přidal se k němu jeho labouristický nástupce Tony Blair.

Ten rozhlasové stanici BBC Radio 4 řekl, že Mayová nemá žádnou šanci prosadit své cíle ohledně Severního Irska, pokud bude trvat na vystoupení z celní unie a zóny volného obchodu.

Blair podle deníku The Guardian apeloval v Bruselu na lídry EU, aby byli připraveni Británii nabídnout "přijatelnou cestu zpět do unie" za současného přehodnocení imigrační politiky. Ministerský předseda z let 1997 až 2007 si je prý jistý, že Brusel je na toto ochoten přistoupit. Rozhodnutí opustit EU označil za "historický omyl".

Reklama

Výběr článků

Načítám