Hlavní obsah

Do polské politiky se vracejí někdejší činitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Předčasných voleb v Polsku se kromě současných politiků hodlají zúčastnit také někdejší polští prezidenti, expremiéři a další bývalí političtí představitelé. Jedná se například o exprezidenta Aleksandera Kwaśniewskieho a bývalých premiérů Wlodzimierza Cimoszewicze a Leszeka Millera. Na kandidátkách se v reakci na dosavadní vládu bratrů Kaczyńských objeví i jména politiků, kteří stáli v čele Polska na počátku devadesátých let.

Článek

Kwaśniewski sice osobně nekandiduje, ale stal se programovým vůdcem postkomunistické levice. Ta do voleb vstoupí jako koalice Levice a demokrati (LiD), kterou tvoří Svaz demokratické levice (SLD) a Demokratická strana. Volby by měly proběhnout na konci října.

Hlasitě o sobě dal nyní vědět také někdejší levicový premiér Leszek Miller, který musel kvůli aférám opustit křeslo v čele strany a posléze i vlády. Zvažoval start ve volbách z kandidátky nové levicové koalice, ale Kwaśniewski a současné vedení SLD se postavilo rázně proti. Expremiér ale možná povede do voleb stranu důchodců.

Bývalý šéf levicové vlády Wlodzimierz Cimoszewicz se rozhodl se kandidovat do Senátu jako nezávislý. "Nadcházející předčasné volby budou nejdůležitější od roku 1989," tvrdí. Podle něj vláda bratrů Kaczyńských, prezidenta Lecha a premiéra Jaroslawa, je národní katastrofou.

Do parlamentu se chce také po šestnácti letech vrátit Bogdan Lis, který patřil k legendárním vůdcům antikomunistického odborového hnutí Solidarita.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám