Hlavní obsah

Do Itálie připlulo od soboty skoro 800 migrantů

Řím

Na italský ostrov Lampedusa připlulo od soboty téměř 800 migrantů na 35 lodích Podle agentury ANSA jde zejména o migranty z Tuniska. Většinu z nich úřady přesunuly na palubu plavidel, kde budou muset absolvovat povinnou dvoutýdenní karanténu. Další stovka jich dorazila na Sicílii a Kalábrii. U tuniských břehů se v neděli jedna loď s migranty potopila, zemřelo nejméně 11 lidí.

Foto: Julia Schaefermeyer/sos Mediterr, Reuters

V posledních týdnech se zvyšuje počet migrantů, kteří se snaží dostat přes Středozemní moře do Itálie.

Článek

Za sobotu dorazilo na Lampedusu 433 migrantů na 15 lodích, v neděli pak dalších 353 na 20 lodích. Středisko pro migranty na Lampeduse je nyní prázdné, protože všichni nově příchozí jsou momentálně v karanténě na trajektech. Lodě k tomuto účelu na místo poslala italská vláda.

Osm migrantů, kteří dorazili v sobotu, zůstalo mimo karanténní plavidla, protože se u nich prokázala nákaza koronavirem.

Sedm lodí s migranty tento týden přistálo také u břehů Kalábrie. Jen v neděli tam podle agentury ANSA dorazilo 57 Íránců a Iráčanů. Na Sardinii se přes moře dostalo v sobotu 27 migrantů, v neděli dalších 20.

U břehů Tuniska se dnes také potopila jedna loď s migranty, kteří se chtěli do Itálie dostat. Při neštěstí zahynulo nejméně jedenáct lidí. Osm z nich byly ženy, tři děti. Celkem byly na palubě tři desítky lidí. Někteří z nich se stále pohřešují.

Itálie se letos opět potýká s větším počtem lidí, kteří připlouvají přes Středozemní moře s vidinou získání azylu. Zatím jich úřady registrují přes 24.500, loni to za stejné období bylo jen necelých 8000.

Reklama

Výběr článků

Načítám