Hlavní obsah

Dívka v muslimském šátku v Bourbonském paláci rozpoutala debatu poslanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bouřlivý spor ve francouzském parlamentu vyvolala muslimská středoškolačka, která se na galerii vyhrazené pro hosty objevila s šátkem na hlavě. Přišla tam v době, kdy se v zemi uvažuje o zpřísnění zákona, který již zakazuje nošení hidžábů jako náboženských symbolů na francouzských úřadech a školách.

Foto: Ondřej Krynek, Novinky

Článek

Poslanci diskutovali, zda je její oblečení přípustné v Bourbonském paláci, kde sídlí dolní komora parlamentu.

Předseda parlamentu a člen vládní strany Svaz pro lidové hnutí (UMP) Bernard Accoyer se k tomu musel vyjádřit. Připomněl platnost více než sto let starého nařízení, že návštěvníci mají mít odkryté hlavy. Zároveň ale vyslovil názor, že se to vztahuje k pokrývkám hlavy u mužů, kteří v době vydání pravidla, běžně nosili klobouky.

"Nemohla se týkat nošení šátků," podotkl Accoyer, aniž dodal, že ve Francii směly do parlamentu ženy až v době, kdy mohly být i zvoleny poslankyněmi, tedy teprve od konce druhé světové války.

"Svoboda náboženství a názoru jsou součástí základních práv občanů," dodal Accoyer s tím, že zákon o zákazu nošení okázalých symbolů se až na vyjmenované objekty nevztahuje na jiná veřejná místa.

Poslankyně za UMP Françoise Hostalierová ale s předsedou nesouhlasí. Podle ní by mělo být vydáno nové nařízení požadující, aby návštěvníci seděli zticha s odhalenými hlavami. Varovala také Accoyera před tím, že sepíše petici, pokud jí nevyhoví.

Podobný incident se v Bourbonském paláci naposledy stal v roce 2000, kdy se mezi hosty objevil kněz s jeptiškou. Muž musel uložit do šatny svůj kříž a žena svou pokrývku hlavy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám