Hlavní obsah

Diktátore, zmiz! volali na Orbána demonstranti v Budapešti při oslavách revoluce

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Asi stovka příznivců opozice se v neděli snažila píšťalkami narušit projev premiéra Viktora Orbána (FIDESZ) na centrální slavnosti u příležitosti 60. výročí protikomunistické revoluce z roku 1956 na Kossuthově náměstí v Budapešti. Protestující a ostatní účastníky slavnostního shromáždění od sebe oddělil kordon policie.

Foto: MTI, .

Viktor Orbán při projevu na Kossuthově náměstí

Článek

V průběhu Orbánova projevu pískali protestující na píšťalky, skandovali hesla „Diktátor“ a „Orbáne zmiz!“. Několik starších občanů se pokusilo protestující napadnout a vzít jim píšťalky, ale větším konfliktům zabránila policie a bezpečnostní služba.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protest proti Viktoru Orbánovi

Orbán ve svém projevu zdůraznil, že svoboda znamená nezávislost. „Musíme zabránit tomu, aby Brusel rozhodoval podle sovětského vzoru o tom, s kým máme žít ve vlastní zemi. My Maďaři chceme zůstat v Evropě národem, nikoliv národností,“ zdůraznil předseda maďarské vlády.

„Každých třicet let se Maďarsko dostává do centra pozornosti. Stalo se to v roce 1956 i v roce 1989, kdy jsme otevřením hranic pomohli sjednocení Němců. Nyní musíme my zavírat hranice,“ řekl s narážkou na bariéru, kterou Maďarsko postavilo proti migrantům na hranicích se Srbskem. „Maďarsko je připraveno k ochraně Evropy,“ dodal.

Na slavnosti promluvil také polský prezident Andrzej Duda. Připomněl polskou pomoc revoluci v roce 1956. „Poláci darovali krev a posílali zdravotnickou pomoc. Maďaři mohou v nejtěžších chvílích vždy počítat s Polskem,“ uvedl Duda.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Značné polské zastoupení na shromáždění v Budapešti

Opoziční strany slavily na jiném místě hlavního města. Expremiér Ferenc Gyurcsány (opoziční Demokratická koalice) obvinil Orbána, že ničí svobodu a demokracii. „Orbán je šéfem kontrarevoluce,“ řekl Gyurcsány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám