Hlavní obsah

Desítky tisíc lidí v Barceloně demonstrovaly za přijímání uprchlíků

Kolem 160 000 lidí se podle policejních odhadů v Barceloně účastnilo sobotní demonstrace za přijetí většího počtu uprchlíků. K tomu se úřady zavázaly v roce 2015. Pochod uspořádalo hnutí Náš domov je váš domov.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Demonstrace v Barceloně za přijetí většího počtu uprchlíků

Článek

Mnozí lidé přišli s transparenty, na kterých byly nápisy jako „Už žádné výmluvy, přivítejme je hned!”.

Španělsko mělo v rámci přerozdělení uprchlíků mezi členské státy EU přijmout zhruba 16 000 uchazečů o azyl, zatím jich ale přijalo pouze 1100, uvedla agentura AFP.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Demonstranti v ulicích Barcelony

Dvaašedesátiletý výrobce keramiky Jacint Comelles, který do pochodu vyrazil s rodinou a přáteli, soudí, že v Evropě a zvláště ve Španělsku se pro uprchlíky udělalo velmi málo.

„Požadujeme alespoň důstojné minimum pro ten počet uprchlíků, který by mohl přijet,” řekl a ujišťoval, že všichni Katalánci jsou ochotni uprchlíky přijmout.

Akce symbolicky skončila u břehů Středozemního moře, kde loni utonulo na 5000 uprchlíků.

„Jsme oběti války. Chceme, aby diktátor (syrský prezident Bašár Asad) a organizace Islámský stát, což jsou dvě stránky stejné mince, odešli, abychom se mohli vrátit domů,” prohlásila za potlesku demonstrantů jedna syrská uprchlice.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Do protestu se zapojilo podle odhadů policie 160 000 lidí

Ve středu předsedkyně městského sněmu Merce Conesaová prohlásila, že se stydí, že Španělsko dosud přijalo jen tisíc uprchlíků. Evropskou komisi zároveň vyzvala, aby začala přísně trestat státy, které neplní své závazky v tomto směru.

Barcelona ještě v srpnu 2015 předložila plán pro přijetí uprchlíků ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a Eritreje. Starostka Barcelony Ada Colauová loni vyjádřila politování nad tím, jak málo uprchlíků Španělsko přijalo, a v Bruselu kritizovala unijní reakci na migrační krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám