Hlavní obsah

Desetitisíce poutníků dorazily do Říma vyslechnout si papeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Desetitisíce věřících v neděli v poledne čekaly na papeže Benedikta XVI., který na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu přednesl svoji předposlední modlitbu Anděl Páně. Před týdnem Benedikt oznámil, že 28. února svůj úřad opustí. Náměstí bylo zcela zaplněné a mnozí lidé přinesli velké plakáty, na kterých vyjadřovali sympatie hlavě římskokatolické církve.

Desetitisíce poutníků dorazily do Říma vyslechnout si papeže

 
Článek

Když se papež objevil, tleskali a skandovali "Ať žije papež". Na jednom z transparentů stálo: "Milujeme vás". Na dalších byla poděkování v italštině či v papežově rodné němčině: "Grazie" a "Danke".

Papež, hovořící z okna Apoštolského paláce v několika jazycích, jménem církve vyzval všechny její členy k obnově, tedy aby se "obrátili k Bohu a odvrátili od pýchy a sobectví". Vybídl také věřící, aby se modlili za něj i za jeho nástupce.

Foto: ČTK/AP

Zaplněné vatikánské náměstí

Pontifik oděný v tradičním bílém rouchu vyzval katolíky, aby se nebáli bojovat proti zlu, aby odmítali pokušení a učinili víru středobodem svého života. "Děkuji, že jste přišli v tak hojném počtu, je to znamení lásky a duchovní blízkosti, které jste mi projevili v těchto dnech," řekl Benedikt. Dav odpověděl skandováním "Viva il papa!" (Ať žije papež!), než se po doznění svatopetrských zvonů rozešel.

Foto: Max Rossi, Reuters

Věrní příznivci papeže Benedikta XVI. drží transparent s jasným vzkazem Děkujeme. Papež na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu přednesl svoji předposlední modlitbu Anděl Páně.

Římské úřady předem odhadovaly, že na jedno z posledních Benediktových veřejných vystoupení dorazí kolem 150 000 lidí, tedy asi trojnásobek obvyklého počtu. K udržení pořádku a zajištění bezpečnosti byla nasazena více než tisícovka policistů a velký počet zdravotníků.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Zaplněné Svatopetrské náměstí ve Vatikánu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám