Hlavní obsah

Demonstranti jsou ovce řízené z Česka, tvrdí Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Nedovolím, aby se země rozdělila a odehrál se zde druhý „Majdan“, prohlásil podle agentury TASS běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Reagoval tak na protesty, které se odehrály v noci na pondělí v metropoli Minsk a na dalších místech Běloruska poté, co byly oznámeny předběžné výsledky prezidentských voleb. Lukašenko tvrdí, že demonstranti jsou ovládáni z České republiky, Polska a Velké Británie.

Foto: Yuri Oreshkin, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

„Zaznamenali jsme volání ze zahraničí. Byly to hovory z Polska, Velké Británie a České republiky. Řídily naše, omluvte mě, ovce. Nerozumí tomu, co dělají, a už se nechají ovládat,” řekl Lukašenko. Prohlásil, že nedovolí vznik dalšího „Majdanu“ a odpoví na pokusy o roztržení země.

Česká republika a její složky podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka protesty v Bělorusku neorganizovala. Petříček poznamenal, že od Lukašenka neviděl žádný důkaz, že by česká vláda měla s takovým obviněním něco společného.

Podle volební komise získal Lukašenko 80,23 procenta hlasů, hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská jen 9,9 procenta. Volební účast se podle komise vyšplhala na 84 procent.

Protesty v Bělorusku po prezidentských volbách: Nejméně jeden mrtvý, desítky raněných

Evropa

V reakci na oznámený výsledek vyšly do ulic Minsku a dalších měst tisíce lidí. Při protestech zemřel nejméně jeden člověk, kterého srazila policejní dodávka, další desítky lidí utrpěly zranění. Úřady se o obětech nezmiňují.

Policie proti demonstrantům použila slzný plyn, zábleskové granáty, gumové projektily a vodní děla. Na 3000 demonstrantů bylo zatčeno.

Policie údajně použila českou výbušku P1

Česká republika byla zmíněna i v souvislosti s výzbrojí běloruské policie. Na internetu se objevily fotografie zábleskových granátů, které byly použity při zásahu proti demonstrantům nespokojených s oznámením opětného vítězství Alexandra Lukašenka v prezidentských volbách.

Na fotografiích je vidět, že se jedná o předmět, který je opatřený štítkem s českým nápisem Zásahová výbuška P1.

Server Life.ru v této souvislosti poznamenal, že tyto prostředky používají hlavně ozbrojené síly a bezpečnostní složky při rozhánění davu a rovněž k zastrašení anebo v nezbytném případě ke zvládnutí pachatelů trestné činnosti.

Life.ru rovněž poznamenal, že tuto výbušku si lze obstarat i na některých speciálních webových stránkách. Cena je přitom „něco málo přes 2000 rublů“ (přes 600 korun).

Bělorusko si zaslouží demokracii, čeští politici odsoudili policejní brutalitu

Domácí

Čeští politici tvrdý zásah běloruské policie proti demonstrantům odsoudili. V kritice zákroku se premiér Andrej Babiš (ANO) shoduje s opozicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám