Hlavní obsah

Demjanjuk předložil čtyři verze alibi

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

John Demjanjuk (89), který od pondělka před soudem v Mnichově čelí obžalobě z napomáhání vraždám nejméně 27 900 židovských mužů, žen a dětí uvedl čtyři verze toho, kde byl v době, kdy podle prokurátory sloužil jako dozorce v lágru. Vraždy se udály v roce 1943 ve vyhlazovacím táboře v Sobiboru.

Článek

Podle listu Süddeutsche Zeitung nejprve tvrdil, že od roku 1943 do roku 1945 pracoval jako dělník v přístavu Pillau v tehdejším Východním Prusku (dnes Baltijsk u Kaliningradu). Pak uváděl, že celou dobu do konce války prožil v zajateckém táboře pro vojáky Rudé armády. I tuto verzi zavrhl s tím, že v letech 1937 až 1943 se v Sobiboru živil jako řidič z povolání. Poslední výpověď zní: v roce 1943 žil v Sobiboru jako farmář.

Média se vracejí k faktu, že Demjanjuka museli na zahájení soudu přivést v invalidním vozíku a na jeho pokračování dokonce na přenosném lůžku, protože si stěžoval na bolesti při sezení. Na televizních záběrech působil, jako kdyby z něho vyprchala duše: oči měl stále zavřené a budil dojem, že nemůže dýchat.

Někteří míní, že zubožený stav jen předstíral jako letos na jaře, když se bránil deportaci z USA do Německa. „Měl jít raději do Hollywoodu, ne do Sobiboru," ironicky poznamenal v listě The Jerusalem Post Efraim Zuroff ze Střediska Simona Wiesenthala, které pátrá po nacistických zločincích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám