Hlavní obsah

Děkujeme, šéfko! Merkelová si po rozlučkovém projevu vysloužila dlouhý potlesk vestoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka a končící předsedkyně konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová se v pátek na volebním sněmu své partaje rozloučila projevem ke spolustraníkům. Ti se jí za její slova a vykonanou práci odvděčili takřka desetiminutovým potleskem vestoje. Připravili si také transparenty s nápisy „Děkujeme, šéfko“.

Merkelová se loučí s funkcí předsedkyně CDUVideo: Novinky/AP

 
Článek

Merkelová ve svém posledním projevu ve funkci předsedkyně křesťanských demokratů varovala před spory a nejednotou. Věří prý ale, že ze sjezdu, který zvolí jejího nástupce, vyjde CDU jednotná a motivovaná. V projevu často přerušovaném potleskem také zavzpomínala na 18 let, které strávila v čele strany, a poděkovala všem spolupracovníkům.

„Kam neurovnané spory vedou, to CDU a CSU v posledních letech hořce poznaly,” uvedla kancléřka na adresu sesterských stran, které se před loňskými parlamentními volbami nebyly schopny shodnout na migrační politice, což byl jeden z důvodů jejich výrazného oslabení.

„Kam nás vede jednota, to jsme také zažili,” prohlásila dále Merkelová s tím, že i díky tomu CDU za téměř 70 let dějin spolkové republiky už 50 let vybírá kancléře.

Bylo mi velkou ctí

Ve více než půlhodinovém projevu Merkelová vzpomínala i na to, čím strana prošla od roku 2000, kdy se Merkelová ujala jejího kormidla. Připomněla těžkou situaci po aféře s nelegálním financováním, po které ji už řada pozorovatelů téměř odepisovala, i další politické milníky.

Svůj projev před tisícovkou delegátů a více než 1500 hosty zakončila rodačka z Hamburku slovy, že jednou přijde čas každého politika a teď je čas otevřít novou kapitolu. „Bylo mi velkou radostí, bylo mi velkou ctí,” řekla nakonec viditelně pohnutá politička.

Reklama

Výběr článků

Načítám