Hlavní obsah

David Cameron oznámil rezignaci, odejde na podzim

– Londýn • Aktualizováno

Britský premiér David Cameron oznámil v pátek po referendu, ve kterém obyvatelé Spojeného království rozhodli o odchodu z EU, že opustí funkci předsedy vlády. Neudělá to hned, protože je potřeba vyjednat odchod z Unie, ale na podzim. Nový premiér by měl vzejít z říjnové konference konzervativců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

David Cameron oznámil rezignaci, odejde na podzim Video: Reuters

 
Článek

„Británie potřebuje čerstvé vedení,“ řekl David Cameron v krátkém projevu před sídlem předsedy vlády. „Nemyslím, že by bylo správné, abych byl kapitánem, který povede naši zemi do jejího dalšího cíle,” dodal. Nový premiér podle něj bude vybrán na říjnové stranické konferenci konzervativců.

Zdůraznil, že sám je přesvědčen, že by země neměla z EU odcházet: „Jsem přesvědčen, že Británie je silnější a bezpečnější v EU. Britský lid ale učinil jasné rozhodnutí vydat se jinou cestou. Jeho vůli je potřeba respektovat.

Zmínil i vysokou účast Britů v referendu, jednu z nejvyšších v historii.

Cameron vyzdvihl, že „není pochyb o výsledku“ referenda. Zmínil také demokratické tradice: „Můžeme být hrdi, že na těchto ostrovech věříme lidem, že se mohou vyjádřit ke klíčovým otázkám. Nemáme jen parlamentní demokracii.“

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Výsledek hlasování o odchodu Spojeného království z EU

Dodal, že na vyjednávání s EU se musejí podílet i zástupci skotského, velšského a severoirského parlamentu. Předsedkyně Skotské národní strany Nicola Sturgeonová už naznačila, že chce Skotsko udržet v EU, a zřejmě se pokusí o další referendum o samostatnosti. Irští republikáni ze Sinn Féin už oznámili, že nadále usilují o sjednocení Irska.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský Premiér David Cameron se s manželkou Samanthou vrací do čísla 10 poté, co v reakci na referendum o brexitu oznámil, že na podzim skončí ve funkci.

Ministerský předseda Brity ujistil, že se jich v nejbližší době nedotknou žádné zásadní změny, a prohlásil, že budoucí vztahy s EU bude země teprve řešit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek referenda o odchodu Velké Británie z EU

Snažil se také uklidnit investory v době, kdy padá burza a libra slábne: „Ujišťuji trhy, že britská ekonomika je v zásadě silná.”

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám