Hlavní obsah

Dávejte dětem jméno Mohamed, vyzval Čečence prezident

Novinky, rei
GROZNYJ

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov posiluje v zemi tradici islámu. Stanovil, že od nynějška se bude každoročně oficiálně slavit narození proroka Mohameda. Rodiče vyzval, aby chlapce narozené v den prorokových narozenin pojmenovávali po něm. Slíbil jim také finanční příspěvek.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov

Článek

Kadyrov v pondělí řekl, že vláda nebude rodiče nutit, aby dětem jméno Mohamed dávali, bude ale ráda, když se tak stane. Rodičům dětí narozených z 8. na 9. března daruje stát v přepočtu zhruba 30 tisíc korun, a to bez rozdílu jejich vyznání.

Prezident dodal, že ode dneška se budou Mohamedovy narozeniny slavit oficiálně. „Pokaždé to bude ve větším rozsahu a organizovanějším a krásnějším způsobem,“ řekl.

Dvaatřicetiletý Kadyrov upevňuje tradiční islámské zvyky v autonomní republice Ruské federace od svého předloňského nástupu do úřadu. Podporuje třeba mnohoženství i navzdory tomu, že je to v Rusku protiprávní. Ve všech úřadech musejí ženy nosit šátky a dlouhé sukně.

Kritici poukazují na protiústavnost kroků, porušování ženských práv a narušování oddělení státu a církve. Podle nich si Kadyrov buduje tvář devótního muslima, aby zpacifikoval separatistické povstalce, vůči nimž podle humanitárních organizací v minulosti používal brutální metody včetně únosů, mučení a hromadných poprav.

Kadyrov to odmítá a Kreml ho v jeho krocích podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám