Hlavní obsah

Data ze zatoulané ruské sondy se podařilo rozluštit

Moskva
Aktualizováno

Ruským expertům se ve čtvrtek podařilo rozluštit data ze sondy Fobos-Grunt, kterou se počátkem listopadu nepovedlo dostat na dráhu k Marsu. Stalo se tak dva dny poté, co signál ztracené družice zachytila stanice Evropské vesmírné agentury (ESA) v Perthu.

Foto: Profimedia.cz

Maketa sondy Fobos-Grunt

Článek

"Údaje jsou bohužel zkreslené a šifrované," vysvětlila původní neúspěch při čtení dat v průběhu dne ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Signál se ztracenou sondou navázala stanice ESA v Perthu poprvé v úterý, znovu pak v noci na čtvrtek. Data byla předána k analýze ruské Lavočkinově konstrukční kanceláři. V noci na čtvrtek se se sondou spojil i Roskosmos.

Vědecké týmy ESA i ruského Roskosmosu nyní připravují programy, které jim umožní s aparátem dál pracovat. Analýza dat podle člena ruského projektového týmu Alexandra Zacharova umožní stanovit, zda bude možné sondu "oživit" a využít pro jinou misi. Pokud je aparát plně funkční, mohl by se vydat na průzkum některého z blízkých asteroidů.

Někteří ruští experti ale brzdí přehnaný optimismus. "Jakékoli spekulace o dalším využití sondy jsou utopií," řekl agentuře RIA Novosti nejmenovaný znalec ruského kosmického programu. "Není znám stav sondy, jejích motorů ani vybavení. Úvahy o budoucích projektech jsou zcela ve sféře fantazie," dodal.

Získání kontroly nad Fobosem by také podle jistého akademika, který se kosmonautikou zabývá, mohlo znamenat, že řídicí středisko aparát kontrolovaně navede do atmosféry. Zbylé trosky by pak bezpečně dopadly do oceánu. Ani tato varianta ale zdaleka není jistá, protože nelze předpovědět, jak porouchaná sonda zareaguje na povel k zažehnutí motorů.

Sonda odstartovala z ruského kosmodromu v kazašském Bajkonuru devátého listopadu (pozdě večer osmého listopadu SEČ). Nosná raketa Zenit ji sice vynesla na stanovenou oběžnou dráhu kolem Země, ale manévr se zažehnutím motorů sondy selhal. Fobos-Grunt proto místo cesty k Marsu zůstává na orbitě.
Bývalý vrchní velitel ruských protiraketových sil Nikolaj Rodionov ve čtvrtek obvinil USA, že jejich radarová stanice na Aljašce mohla k nezdaru mise přispět. "Silné elektromagnetické záření mohlo narušit obvody sondy," řekl Rodionov agentuře Interfax.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám