Hlavní obsah

Data z černé skříňky dubajského letounu mají vyšetřovatelé, dekódování potrvá

Ruským vyšetřovatelům, kteří zjišťují příčiny sobotní havárie letadla dubajské společnosti FlyDubai v Rostově na Donu, se podařilo získat data z poškozené černé skříňky, jež zaznamenávala hovor posádky v pilotní kabině. Dekódování ale ještě potrvá. Informovala o tom agentura Reuters. Rostovské letiště v pondělí mezitím obnovilo provoz.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Pracovníci ministerstva pro mimořádné události na místě pádu dubajského boeingu

Článek

Boeing 737-800 společnosti FlyDubai letící z Dubaje se v sobotu ráno zřítil za špatné viditelnosti při druhém pokusu o přistání na letišti v jihoruském Rostově na Donu a začal hořet. Nehodu nepřežil žádný z 55 cestujících ani sedmi členů posádky. Otázkou mimo jiné je to, proč se posádka snažila přistát, když jiná letadla raději odletěla na jiné letiště. [celá zpráva]

Mluvčí ruského Mezistátního leteckého výboru (MAK) v pondělí agentuře Reuters řekl, že záznamník letových dat katastrofu přečkal poměrně v pořádku, ale značně poničený je záznamník hovoru v kokpitu. Nicméně i z něho se podařilo získat údaje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nehodu letadla zachytil městský kamerový systémVideo: AP

"Paměť už byla z této černé skříňky zachráněna a teď se s ní pracuje," uvedl mluvčí. "Dekódování obou černých skříněk může trvat několik týdnů až několik měsíců," brzdil ale hned očekávání brzkých výsledků.

Zatím prý nic nenasvědčuje tomu, že by letoun byl terčem nějakého útoku. Podle ruských médií vyšetřovatelé se nyní zabývají dvěma hlavními teoriemi možné příčiny leteckého neštěstí - jednou je chyba pilota a druhou technická závada.

Rostovské letiště už v pondělí obnovilo provoz, uvedla agentura AFP s odvoláním na mluvčího letiště. Odlety byly podle něj obnoveny v 07:30 SEČ, přílety ale byly ještě opožděné a některé byly zrušeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám