Hlavní obsah

Dánští umělci přirovnali teroristy z 11. září k Palachovi či Lutheru Kingovi

Berlín

Skupina dánských umělců vyvolala pobouření výstavou Mučedníci, na níž vystavila portréty dvacítky postav, které „položily život za své přesvědčení“. Lidi, jako byli Sokrates nebo Jan Palach, Dánové na berlínské výstavě postavili vedle islámských teroristů.

Foto: Profimedia.cz

Výstava Mučedníci v Berlíně

Článek

Výstava, kterou dánská umělecká skupiny The Other Eye of a Tiger instalovala v Berlíně, již vyprovokovala k reakci francouzskou ambasádu v Německu. Ta uvedla, že je „konsternována a hluboce šokována“.

Mezi mučedníky je například uváděn vůdce skupiny, která zaútočila 11. září 2001 v USA Muhammad Atta, či Omar Ismail Mostefai, jenž stál za masakrem v pařížském klubu Bataclan.

„Přestože bereme v potaz svobodu uměleckého vyjádření, ostře odsuzujeme zaměňování mučednictví a terorismu,“ cituje německá mutace serveru Local vyjádření francouzské ambasády v Berlíně.

Dánští umělci, z nichž nikdo není potomkem přistěhovalců z muslimských zemí, kritiku odmítají. Tvrdí, že jen ukazují, v jak širokém spektru je pojem mučedník užíván. „Všichni mučedníci v naší umělecké práci byli označeni za mučedníky, buď státem, náboženskou komunitou nebo organizací, nikoliv samotnými umělci,“ hájí se skupina The Other Eye of a Tiger.

Po boku Johanky z Arku a Luthera Kinga

Kromě zmíněných teroristů, československého studenta Jana Palacha, jenž se v roce 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci, a řeckého filozofa Sokrata, jsou na výstavě vyobrazeny další výrazné postavy historie. Například francouzská vojevůdkyně a mučednice Johanka z Arku nebo americký bojovník za práva černošské menšiny Martin Luther King.

Berlínské úřady se od výstavy distancovaly a zdůraznily, že se s jejím pojetím neztotožňují a ani ji nijak finančně nepodpořily. Podobnou kontroverzi skupina The Other Eye of a Tiger vzbudila už svou předchozí instalací výstavy Mučedníci v roce 2016 v Kodani.

Reklama

Výběr článků

Načítám