Hlavní obsah

Dánský soud zamítl žalobu proti karikaturám Mohameda

Novinky, rei, IHT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AARHUS

Odvolací soud v dánském Aarhusu ve čtvrtek zamítl žalobu dánských muslimů proti deníku, který před třemi lety poprvé otiskl karikatury s prorokem Mohamedem. Ty rozhořčily celý islámský svět a vyvolaly vlnu násilí, diplomatickou roztržku a ekonomický bojkot dánského zboží. Ilustrace neměly za cíl urazit muslimy, uzavřela porota.

Článek

Podle poroty nejsou k dispozici žádné důkazy o tom, že dvanáct karikatur publikovaných poprvé v roce 2005 listem Jyllands Posten, chtělo vyobrazit muslimy jako kriminálníky a teroristy. Dvůr tak potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance z loňského roku. Zástupci dánských muslimů si stěžovali, že kresby měli pohanět proroka i islám. Islámské právo zakazuje jakékoliv vyobrazování proroka.

Snad nejbouřlivější reakce vyvolal obrázek Mohameda s turbanem ve tvaru bomby, od něhož vede zapálená roznětka. Soud rozhodl, že ve jménu islámu byl ve světě proveden nejeden teroristický čin a dánské zákony nezakazují satirické kresby, které by chtěly skutečnost ilustrovat.

Zástupci dánské muslimské komunity byli závěrem soudu zklamáni a zvažují odvolání k nejvyššímu soudu. Žalobu podali loni v březnu poté, co státní prokuratura odmítla vznést obvinění z rasismu, rouhání a urážky náboženství.

Násilná reakce

Vydavatelé Jollands Posten se za karikatury omluvili. Za rozhodnutím publikovat kresby si ale stojí s odkazem na svobodu slova a vyjádření. Karikatury přetiskly v roce 2006 také další evropské deníky. Následná vlna násilností si v některých oblastech vyžádala i oběti, jako v Libyi nebo Afghánistánu.

Také dánské noviny se ke kresbám letos v únoru vrátily v reakci na odhalený pokus radikálů zavraždit autora ilustrace Mohameda s turbanem.

Odvetou za karikatury měl být také červnový bombový útok na dánskou ambasádu v pákistánském Islámábádu. Zemřelo při něm šest lidí. Dánsko z obav před atentáty rovněž muselo přestěhovat zaměstnance svých velvyslanectví v Alžírsku a Afghánistánu.

Reklama

Související články

OBRAZEM: V Dánsku pokračuje vlna násilností

Již sedmou noc po sobě pokračovala v Dánsku vlna násilností. Pro podezření z vandalismu a žhářství bylo zadrženo 11 osob, oznámila dnes dánská policie. Zatčení...

Výběr článků

Načítám