Hlavní obsah

Dánskou rozvědku před útočníkem z Kodaně varovali

Kodaň

Dánská zpravodajská služba PET přiznala, že ji vězeňská správa před půl rokem varovala před mužem, který o víkendu v Kodani zastřelil dva lidi a pět dalších postřelil. Vězeňská správa upozorňovala, že agresivního mladíka palestinského původu mohli spoluvězni radikalizovat.

Foto: ČTK/AP

Omar Abdel Hamid El-Hussein

Článek

Rozvědka přiznala, že varování před 22letým Omarem El-Husseinim, který si odpykával dvouletý trest za těžké ublížení na zdraví, obdržela už v září. Mladík vyšel z vězení teprve před dvěma týdny.

Podle ředitele PET měla rozvědka El-Husseiniho v hledáčku. Nic ale prý nenasvědčovalo tomu, že by mohl útočit. Vyšetřovatelé nyní ověřují, jestli se mladík nemohl inspirovat teroristy z Paříže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dánský parlament uctil oběti Omara Abdela Hamida El-Husseina minutou tichaVideo: Reuters

El-Husseini zaútočil v sobotu na kavárnu, kde švédský kreslíř Lars Vilks, jenž v minulosti vzbudil kontroverze karikaturami proroka Mohameda, hostil debatu o svobodě slova. Policie uvedla, že se El-Husseini pokoušel dostat dovnitř, což se mu nepovedlo. Venku výstřelem do hrudi zavraždil 55letého muže.

Později střílel ještě před synagogou v centru, kde zavraždil 37letého muže. [celá zpráva]

Policie útočníka zabila, když se nad ránem vracel domů. U sebe měl dvě zbraně, z nichž střílel u synagogy. Zbraň, kterou použil u kavárny, našli policisté odhozenou u fotbalového hřiště opodál.

Podle premiérky Helle Thorningové-Schmidtové jednal útočník sám. Policie nicméně obvinila dva muže z toho, že pomáhali ukrýt jeho i jeho zbraně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám