Hlavní obsah

Dánsko obnoví kontroly na hranici s Německem a Švédskem

Kodaň

Dánsko chce po více než deseti letech znovu zavést stálé kontroly na hranici s Německem a Švédskem včetně trajektů ze sousedních zemí. Oznámil to ve středu dánský ministr financí Claus Hjort Frederiksen. Podle něj se na tom shodla menšinová vláda s pravicově populistickou Dánskou lidovou stranou (DVP).

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Dospěli jsme k dohodě o co nejrychlejším znovuzavedení celních kontrol na hranicích Dánska," cituje Frederiksena AFP. Opatření má začít platit během dvou až tří týdnů především na dánsko-německé hranici, ale týká se prý také přístavů a obřího mostu, jenž spojuje Dánsko a Švédsko.

DVP požadovala obnovení běžných hraničních kontrol s poukazem na nekontrolovaný příliv uprchlíků a (údajných) zločinců.

"V posledních letech jsme byli svědky nárůstu přeshraniční kriminality, a to problém otevřelo. Vybudujeme nová zařízení na německo-dánské hranici s novým elektronickým zařízením," vysvětlil mimo jiné Frederiksen.

Podle schengenské dohody, k níž chce Dánsko nadále patřit, nemohou kontroly provádět policisté. Proto mají být hraničními kontrolami pověřeni celníci.

Znovu zavést hraniční kontroly chtějí také Itálie a Francie, které vyzvaly k úpravě dohody o Schengenském prostoru. Návrh podpořilo i Německo. Evropská komise již připravuje změny a první návrhy si mají ministři vnitra zemí EU vyslechnout ve čtvrtek.

Dánsko přistoupilo k schengenské dohodě v březnu roku 2001 spolu s dalšími severskými státy.

Schengenský prostor tvoří země EU včetně Česka s výjimkou Kypru, Británie, Irska, Bulharska a Rumunska. Zapojeny jsou rovněž Island, Norsko a Švýcarsko, které členy EU nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám