Hlavní obsah

Dánsko bude vypovídat nepodmínečně odsouzené cizince

Právo, vpl
Kodaň

Dánský parlament schválil v pátek zákon, který umožňuje deportovat ze země cizince odsouzené nepodmínečně za trestnou činnost spáchanou na území Dánska.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pro vládní návrh ministra pro integraci Sörena Pinda, první v Evropě, hlasovalo 97 poslanců sněmu, včetně opoziční sociální demokracie, proti se vyslovilo jen sedm.

Deportace se vztahuje na imigranty, které dánský soud pošle za trestný čin do vězení. Dosud Dánsko využívalo vypovězení jen v případech vážných zločinů, jako jsou vražda, zabití či znásilnění.

„Soudy budou brát do úvahy vážnost spáchaného trestného činu a délku obytu pachatele v Dánsku,“ řekl Pind listu Information s tím, že nová legislativa umožní, aby zemi opustili přistěhovalci bez ohledu na jejich rodinné svazky v Dánsku.

Zrušit nařízenou deportaci bude možné jen tehdy, pokud by odporovala mezinárodním závazkům Kodaně vyplývajícím ze smluv o lidských právech – například, že by dotyčnému hrozilo v jeho vlasti mučení nebo trest smrti. V takovém případě justice nařídí podmínečnou deportaci a cizinec bude vypovězen v případě, že během zkušební lhůty spáchá další trestný čin.

Bonus za dobrovolný návrat domů

Nový zákon spadá do tzv. legislativního bezpečnostního balíčku, na němž se vláda dohodla s opoziční extrémně pravicovou protipřistěhovaleckou Dánskou lidovou stranou výměnou za její podporu vládních ekonomických reforem.

Parlament rovněž schválil návrh, podle něhož stát vyplatí bonus ve výši 25 tisíc dánských korun (81 700 korun) za každého cizince, jenž přistoupí na návrat do své vlasti dobrovolně.

Minulý měsíc Kodaň vyvolala v Evropské unii pozdvižení, když schválila zpřísněné kontroly na svých hranicích s cílem omezit ilegální přistěhovalectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám