Hlavní obsah

Dánská vláda se dohodla s opozicí na zabavování majetku utečenců

Dánská pravicová vláda se v úterý dohodla s opozičními sociálními demokraty na znění kontroverzního návrhu zákona o konfiskaci majetku migrantů za účelem financování jejich pobytu. Dohoda by měla usnadnit průchod návrhu parlamentem.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Střety mezi pro- a protiimigrantskými skupinami na dánsko-německé hranici

Článek

Dánsko ke změně přistoupilo poté, co se dostalo pod palbu kritiky ze strany Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a jiných mezinárodních organizací.

List The Washington Post přirovnal předlohu k olupování židů nacisty za druhé světové války. Premiér Lars Lökke Rasmussen následně normu označil za "nejhůře pochopený návrh zákona v dánských dějinách".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Když to poslouchám, mám skoro pocit, že toho, kdo překročí (dánské) hranice, pověsí za nohy, aby mu vytřepali kapsy," prohlásil v úterý premiér na adresu kritiků navržené normy.

O zákonu se začne jednat ve středu, přijetí se očekává 26. ledna.

Postarat se sám o sebe

Inger Stöjbergová, dánská ministryně pro otázky přistěhovalectví, zdůraznila, že úřady nebudou běžencům odebírat osobní předměty, k nimž mají citovou vazbu, jako jsou snubní prsteny, a ani základní potřeby, například mobily či hodinky.

„V Dánsku máme zásadu, že pokud se člověk může postarat sám o sebe, musí se postarat sám o sebe. Platí to pro obyvatele, kteří tu žijí celý život, a mělo by se to vztahovat i na žadatele o azyl,“ řekla Stöjbergová.

Dánsko od nového roku zavedlo dočasné kontroly na hranicích s Německem poté, kdy se Švédsko, konečná destinace mnohých utečenců procházejících dánským územím, zachovalo stejně.

Cílem návrhu je omezit příliv uprchlíků, jichž loni v Dánsku požádalo o azyl 21.000. V přepočtu na počet obyvatel Dánska šlo o největší množství po Finsku, Rakousku, Německu a Švédsku.

Za týden v Řecku 9900 běženců
Kolem 9900 uprchlíků dorazilo do Řecka z Turecka v prvním týdnu letošního roku
To je pokles oproti loňsku, kdy se jich v průměru za týden na řecké ostrovy dostalo 16 300
V prvním letošním týdnu přišlo o život 46 běženců
Počet obětí je tak už o polovinu vyšší, než byl za celý leden loňského roku, a rovněž vyšší než za první tři měsíce 2015

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám