Hlavní obsah

Další výměna na vysokém postu. Končí ruský generální prokurátor Čajka

Moskva
Aktualizováno

Ruský generální prokurátor Jurij Čajka odchází z funkce. S odvoláním na Kreml o tom v pondělí informovala agentura Interfax. Prezident Vladimir Putin na Čajkovo místo navrhl Igora Krasnova, který dosud zastával post náměstka Vyšetřovacího výboru Ruské federace. Odchod dlouholetého šéfa prokuratury přichází necelý týden po ohlášených ústavních změnách a rezignaci vlády premiéra Dmitrije Medveděva.

Foto: Profimedia.cz

Jurij Čajka odstoupil z funkce generálního prokurátora.

Článek

O prezidentově návrhu na odvolání Čajky bude v úterý hlasovat ústavněprávní výbor Rady federace. Horní komora ruského parlamentu jako celek tak učiní ve středu, uvedla agentura TASS.

Personální změna se odehrává poté, co Putin minulý týden ohlásil rozsáhlé změny ruského politického systému. V reakci na to podala demisi vláda premiéra Medveděva, kterého na postu šéfa kabinetu nahradil Michail Mišustin. Analytici kroky hlavy státu považují za signál změny poměru sil v nejvyšší ruské politice a rovněž za odraz snahy Putina udržet si vůdčí roli i po roce 2024, kdy mu vyprší současný prezidentský mandát.

Kde se vzal nový premiér Ruska? Putinovi má zajistit moc do konce života

Evropa

Čajka byl v pozici generálního prokurátora od roku 2006. Platil za vlivnou osobu Putinova režimu, která mimo jiné dohlížela na trestní stíhání oponentů Kremlu. Nejvyšší ruský prokurátor byl rovněž součástí skandálu, který rozpoutalo tvrzení opozičního předáka Alexeje Navalného, že Čajkovi synové jsou napojeni na mafii a bohatnou díky státním zakázkám.

Čajkův ohlášený nástupce Krasnov se narodil v roce 1975 v Archangelsku. Pozici náměstka ředitele vyšetřovacího výboru, což je národní kriminální ústředna, zastává od roku 2016. Za svou kariéru vyšetřoval řadu významných případů, včetně pokusu o atentát na expremiéra Anatolije Čubajse či vraždu opozičního politika Borise Němcova v roce 2015.

Putin předložil návrh změn v ústavě 

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí předložil parlamentu návrh změn v ústavě. Z dokumentu vyplývá, že po přijetí novely základního zákona poslanci a senátory budou Putinův návrh v referendu schvalovat Rusové.

Ústavní změny mají nynějšímu prezidentovi podle jeho kritiků zajistit kontrolu nad ruskou politikou i po roce 2024, kdy mu skončí nynější prezidentský mandát.

Reklama

Výběr článků

Načítám