Hlavní obsah

Další skandál Sarkozyho: provize ze zbrojního obchodu měly jít na kampaň

– Paříž
Novinky, rei

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl ve čtvrtek vyzván, aby svědčil v případě podplácení a nezákonných provizí z prodeje ponorek do Pákistánu, z nichž měla být hrazena politická kampaň. Podnik navíc podle nového vyšetřování vedl k bombovému útoku, při němž mimo jiné zemřelo 11 Francouzů.

Článek

Případ se datuje do doby, kdy byla nynější hlava státu ministrem pro rozpočet ve vládě Sarkozyho ochránce, premiéra Édouarda Balladura. V roce 1994 Francouzi s Pákistánem uzavřeli dohodu o prodeji tří ponorek Agosta 90 za zhruba 950 miliónů dolarů (dnes zhruba 17,17 miliardy korun). Kontrakt zajistily úplatky pro pákistánské politiky a generály a provize pro zprostředkovatele.

Provize prostředníkům ovšem tehdejší zákony připouštěly. S čím má dnes Sarkozy problém, jsou nařčení, že se k vládě vrátily nezákonné provize ve výši dvou miliónů eur (dnes přes 49 miliónů korun), které byly použity na kampaň před prezidentskými volbami, v nichž ale v roce 1995 Balladur neuspěl proti Jacquesovi Chirakovi. Sarkozy nebyl jen Balladurův ministr, ale i pokladník a mluvčí jeho kampaně.

Foto: Profimedia.cz

Nicolas Sarkozy s Édouardem Balladurem

Kvůli úplatkům měli zemřít technici

Nynějšího prezidenta k podání svědectví před vyšetřovateli vyzývají pozůstalí obětí bombového útoku v pákistánském Karáčí v roce 2002. Nálož vybuchla v autobuse převážejícím zaměstnance do dílen, kde se dokončovaly práce na ponorkách. Zemřelo patnáct lidí včetně jedenácti Francouzů.

Pákistán celé roky z útoku vinil teroristy z al-Káidy. Ve Francii však nedávno dostal případ na stůl soudce Marc Trévedic a prohlásil, že útok mohl být připraven přímo Pákistánem. Jakmile totiž Chirac nastoupil do Elysejského paláce, zrušil dosavadní síť výborů, dal tajně vyšetřit některé Balladurovy aktivity a zastavil i vyplácení úplatků Pákistáncům. Bombový útok byl podle Trévedika odplatou.

Foto: Profimedia.cz

Zničený autobus v Karáčí, v němž v květnu 2002 zemřelo také jedenáct Francouzů.

Aféra je možná nejvážnějším ohrožením Nicolase Sarkozy, který za dobu v prezidentském úřadu už ustál několik skandálů. Tento týden mu přitížil Chirakův ministr obrany Charles Millon, který potvrdil existenci provizí ze zbrojní zakázky. Navíc investigativní server Mediapart citoval lucemburské vyšetřovatele, podle nichž Sarkozy dohlížel na zřízení dvou společností v Lucembursku, přes které měly peníze jít. K tomu případ posuzuje Renaud van Ruymbeke, soudce s pověstí nesmlouvavého muže.

Sarkozy i Balladur obvinění popírají. "Je to groteska," reagoval současný prezident na spojení prodeje ponorek s bombovým útokem s tím, že by měla být dodržena pieta vůči obětem. Odmítl též nařčení, že novináře, kteří případ sledují, mají v hledáčku tajné služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám