Hlavní obsah

Další nahrávky ze zákulisí maďarských socialistů vynesl redaktor rozhlasu

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
BUDAPEŠŤ

Maďarský rozhlas odvysílal dvě další tajné nahrávky z prostředí vládních socialistů. Nejsou až tak peprné, jako před dvěma týdny zveřejněný projev premiéra, ale opozice má další munici pro své každodenní protivládní demonstrace, které mají pokračovat až do pádu vlády Ference Gyurcsánye. Údernost záznamům dodává, že jsou z nedávné doby. Maďarská socialistická strana v pondělí odpoledne odhalila, jak se dostaly nahrávky ven.

Článek

Maďarská socialistická strana v pondělí odpoledne odhalila, že člen strany József Sipos dostal na sobotní uzavřené zasedání vedení strany redaktora veřejnoprávního Maďarského rozhlasu. Právě on vynesl nové nahrávky ze zákulisí socialistů. 

"Sipos tvrdí, že nevěděl, že zasedání je neveřejné. Nevěděl ani o tom, že redaktor celé zasedání nahrává. Od jeho počínání se distancoval," uvedla členka vedení Maďarské socialistické strany Erika Szücsová. Počínání Sipose prošetří etická komise strany.     

Na jedné z nahrávek ministryně pro místní rozvoj Monika Lamperthová ujišťuje své spolustraníky, že ani porážka v komunálních volbách z 1. října [celá zpráva] nepřipraví stranu o kontrolu nad fondy určenými na rozvoj regionů.

"Po zveřejnění premiérova projevu slibovali otevřenou politiku, ale dál dělají zákulisní politiku a na veřejnosti neřeknou pravdu. Tato vláda musí skončit, aby se předešlo dalším lžím, které poškozují Maďarsko," reagoval na zveřejněný projev jeden z účastníků pondělního mítinku opozice před budovou parlamentu na Kossuthově náměstí.

Na náměstí pokračují demonstrace. [celá zpráva] Nejčastěji se ozývala hesla "vlastizrádci" a "do vězení s nimi". Poslanec opoziční strany FIDESZ Tibor Navracsics obvinil socialisty, že škrtáním výdajů místních úřadů trestají města a obce, které si do čela zvolily představitele opozice.

Socialisté obvinili opozici, že stojí za zveřejněním nahrávek. "Nahrávka je sestříhaná tak, aby poškodila vládu. Je to manipulace," uvedla ministryně Lamperthová.

Snaha rozbít vládní koalici

V další zveřejněné nahrávce ministr obrany Imre Szekeres mluví o přehodnocení spolupráce socialistů s koaličními liberály. "Po komunálních volbách je jasné, že liberálové ztratili pozice a tím klesl celostátní význam této strany. Naopak dobře si vedlo pravicové Maďarské demokratické fórum," řekl Szekeres na zasedání vedení strany. Okamžitě se objevily spekulace, že socialisté chtějí vyměnit koaličního partnera. Mluvčí socialistů István Nyakó to však rezolutně odmítl.  

Internetový portál index.hu tvrdí, že zveřejnění další tajné nahrávky pomůže premiérovi Gyurcsányovi. "Nahrávky jsou zveřejňované pouze v případě, že je to v zájmu vedení socialistů," píše index.hu Tuto možnost potvrzuje také nejčtenější maďarský deník Népszabadság, který je blízký vládním socialistům.

Reklama

Související články

Gyurcsány: poslední dva roky jsme lhali

Maďarskem otřásá skandál, který vyvolalo zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye. Rozhlas v neděli vysílal jeho vystoupení na květnovém zasedání...

Výběr článků

Načítám