Hlavní obsah

Čtyři strany podepsaly na Slovensku koaliční smlouvu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Předsedové čtyř stran podepsali v úterý na Bratislavském hradě koaliční smlouvu. Novou vládní koalici vytvořily strany Směr-sociální demokracie, Slovenská národní strana, Most-Híd a Síť.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Směru Robert Fico

Článek

Předseda Směru Robert Fico uvedl, že i tento slavnostní akt byl poznačen tragickými událostmi v Bruselu. „Mám obavu, zda demokratické režimy dokáží reagovat na podobné jevy. Pouze silné demokratické instituce, silné stabilní vlády jsou schopny demokraticky reagovat na terorismus a jeho projevy,“ uvedl Fico.

Zdůraznil, že Slovensko potřebuje pro klidný vývoj především bezpečnost. Premiér kritizoval, že nová vláda ještě ani nenastoupila do úřadu a už je terčem ostrých útoků a výhrůžek. „Jiná alternativa neexistuje. Existuje pouze alternativa chaosu, nedemokratické úřednické vlády a nesmyslných předčasných voleb,“ dodal.

Nesouhlas s Kaliňákem

Ministrem vnitra se opět stane Robert Kaliňák (Směr). Nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS) označila Kaliňáka za absolutně nevhodnou osobu na post ministra vnitra. Podle SaS by prezident Andrej Kiska měl požádat premiéra Roberta Fica, aby navrhl jiného kandidáta.

SaS považuje nominaci Kaliňáka za výsměch v čase, kdy veřejnost podle opozice žádá radikální změnu poměrů v zemi. Kaliňák byl ministrem vnitra už ve dvou vládách Roberta Fica.

Nová koaliční vláda se bude v 150členném parlamentu opírat o podporu 81 poslanců. Koalice disponovala původně 85 hlasy. Tři poslanci strany Síť však ve čtvrtek oznámili, že stranu opouštějí a vládu nepodpoří. Stejný krok učinil rovněž jeden poslanec za stranu Most-Híd.

předseda vládyRobert Fico (Směr)
místopředseda vlády pro investicePeter Pellegrini (Směr)
ministr vnitraRobert Kaliňák (Směr)
ministr zahraničních věcíMiroslav Lajčák (Směr)
ministr financíPeter Kažimír (Směr)
ministr práceJán Richter (Směr)
ministr kulturyMarek Maďarič (Směr)
ministr zdravotnictvíTomáš Drucker (Směr)
ministr hospodářstvíPeter Žiga (Směr)
ministr spravedlnostiLucia Žitňanská (Most-Híd)
ministr životního prostředíLászló Solymos (Most-Híd)
ministr zemědělstvíGabriela Matečná (SNS)
ministr školstvíPeter Plavčan (SNS)
ministr obranyPeter Gajdoš (SNS)
ministr dopravyRoman Brecely (Síť)

Výběr článků

Načítám