Hlavní obsah

Čtvrtý atentátník z Londýna a Glasgow obviněn

– LONDÝN
Novinky, BBC, rei, The Guardian

Britští vyšetřovatelé nedávných nezdařených bombových útoků v Londýně a v Glasgow obvinili jordánského neurologa pákistánského původu Muhammada Ašu z plánování explozí. Ašu policisté považují za vůdce skupiny, která útoky připravovala.

Článek

Aša je po Sabílu Ahmadovi, Muhammadu Hanífovi a Bilálu Abdalláhovi čtvrtou osobou, která byla v souvislosti s útoky obviněna.

Kvůli neúspěšným útokům v centru Londýna a na letišti v Glasgow bylo zatčeno osm lidí. Jedinou ženu ze skupiny, sedmadvacetiletou Marvu Daanu britští vyšetřovatelé propustili.

Šestadvacetiletý Aša je považován za vůdce skupiny atentátníků. Představitelé amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) o něm před časem informovali, že ještě s jednou nejmenovanou osobou ze skupiny žádal také o práci v USA. [celá zpráva]

Britská policie objevila 29. června ráno v sousedství nočního klubu a divadla na bulváru Haymarket v centru Londýna automobil naložený hřebíky, kanystry s benzínem a tlakovými lahvemi s plynem. [celá zpráva] Týž den večer byl na Park Lane na pokraji Hyde Parku nalezen druhý vůz se stejným nákladem. [celá zpráva] Další den pak najel jeep naložený kanystry s benzínem do terminálové haly na letišti v Glasgow. Terénní vůz, který zastavila bezpečnostní zábrana nevybuchl, ale začal hořet. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám