Hlavní obsah

Čtrnáct evropských zemí vyzvalo k jednání o větší kontrole konvenčních zbraní

Skupina čtrnácti evropských států včetně Česka v pátek vyzvala k novému začátku v oblasti kontroly konvenčních zbraní. Výzva se týká především vztahu k Rusku, které pozastavilo platnost Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě z roku 1990.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V prohlášení skupiny zemí v čele s Německem se také píše o zvyšující se nestabilitě v Evropě nebo ilegální anexi Krymu Ruskem.

Prohlášení vyzdvihuje nutnost vrátit se ke strategické stabilitě, zdrženlivosti, předvídatelnosti a transparentnosti, aby se omezila vojenská rizika.

Původně se hovořilo o tom, že se k výzvě připojí šestnáct zemí, Rumunsko a Portugalsko ale nakonec ve skupině nejsou. Vedle Česka a Německa prohlášení podepsaly Slovensko, Rakousko, Belgie, Švýcarsko, Španělsko, Finsko, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Švédsko a Bulharsko.

Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě omezuje především počet tanků, těžkého dělostřelectva, bojových letounů a vrtulníků mezi Atlantikem a Uralem. Členské země NATO a Varšavské smlouvy ji podepsaly v listopadu 1990.

Reklama

Výběr článků

Načítám