Hlavní obsah

ČR uzavírá konzulát v Doněcku, Ukrajina blokuje jeho práci

Praha

Česká republika uzavře v pátek až do odvolání vízový úsek generálního konzulátu v Doněcku. Česká diplomacie na svém webu tvrdí, že ji k tomu Ukrajina donutila, neboť blokuje práci úřadu. Praha například již čtyři měsíce marně čeká na povolení příjezdu nového generálního konzula, což komplikuje práci i dalších pracovníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Není jasné, zda průtahy v Doněcku nesouvisí s ochlazením česko-ukrajinských vztahů, které letos nastalo po udělení azylu v Česku bývalému ukrajinskému ministrovi hospodářství Bohdanu Danylyšynovi.

Protože český úřad v Doněcku nemůže zpracovávat žádosti o vízum, konzulát bude nyní zavřen. "K tomuto technickému kroku přistoupilo ministerstvo zahraničních věcí ČR v důsledku dlouhodobé nečinnosti ukrajinské strany při administrativním zajištění chodu úřadu. Dnes ohlášená opatření mají technický charakter a budou zrušena, jakmile ukrajinská strana umožní normální výkon vízové praxe na všech úřadech," uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Vološyn v reakci na rozhodnutí Prahy podle agentury Interfax-Ukrajina uvedl, že návrh české strany na generálního konzula v Doněcku je už schválen a tato procedura se uskutečnila "v tradičním časovém rámci, který je běžný v diplomatických vztazích". Podle Vološyna je nyní ukončení procedury jmenování generálního konzula ČR v Doněcku výsadním právem české strany.

Češi čekají na registraci

Česká strana však uvádí, že do Doněcka zatím nemůže vedle generálního konzula přijet také jiný diplomat, další pracovník čeká od 7. června na vyřízení nového identifikačního průkazu, který je základním dokumentem umožňujícím jeho pobyt a výkon práce v Ukrajině.

Ministerstvo zahraničí ČR konstatovalo, že na ukrajinské identifikační dokumenty či registraci k pobytu bezvýsledně čeká již řadu týdnů až měsíců celkem 11 pracovníků všech tří českých zastupitelských úřadů v Ukrajině, z toho sedm z nich jsou pracovníci přímo zpracovávající žádosti o víza.

Česká diplomacie na problém opakovaně upozornila, naposledy to bylo 21. června. Praha varovala, že v případě nečinnosti ukrajinské strany bude "donucena učinit další opatření, jež budou mít dopad na rychlost a kvantitu zpracování vízových žádostí".

Reklama

Související články

Ukrajina vyhostila dva české diplomaty

Ukrajina vyhostila dvojici českých diplomatů. S odkazem na oficiální stanovisko ministerstva zahraničí to v pátek uvedla tamní agentura Unian. Podle šéfa české...

Výběr článků

Načítám