Hlavní obsah

ČR je banánová republika, píšou Němci. Slováci se loučí se zašpiněným p. Čistým

Aktualizováno

Demise předsedy vlády kvůli sérii zatčení a obvinění, které si vyslechla i šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová, dál upoutává pozornost zahraničních médií. List Berliner Zeitung dal bez okolků najevo, že mu Česká republika připomíná banánovou republiku. Poslední dění podle něj potvrdilo, že ČR potřebuje změnit politickou kulturu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas.

Článek

"Česká korupční aféra ukazuje, že země potřebuje zásadní změnu své politické kultury," soudí Berliner Zeitung v komentáři nazvaném "Česko jako banánová republika". ČR podle listu nemá jinou možnost než co nejrychleji uspořádat předčasné volby. "Jakékoli otálení s novými volbami by politickou krizi ještě zhoršilo. Důvěru ve své politiky Češi beztak již ztratili. Nejhloupější na celé situaci je to, že ani volby základní problém nevyřeší," dodává berlínský deník.

"Česko tak potřebuje víc než jen změnu vlády," zdůrazňuje list. Osobnost, která by přinesla onu zásadní změnu politické kultury, "není ale široko daleko vidět", poznamenává list.

"České politické elity nemají ani 24 let po sametové revoluci žádnou politickou kulturu, která by si zasloužila důvěru občanů," všímá si rovněž Neue Osnabrücker Zeitung. Jako problém vidí, že čeští politici disponují i penězi z EU a vysílají vysoké státní úředníky rozhodovat do evropských orgánů.

Ačkoli Nečas odchází z politiky jako tragikomická figurka, není vyloučeno, že ho dějiny přece jen ocení. Zničil ho totiž vlastní boj za trochu čistší politiku a veřejný prostor.
Hospodárske noviny

Ostatní deníky uvádějí, že důležité nitky v současné krizi drží v rukou prezident Miloš Zeman.

"Zeman už teď platí za vítěze nejnovějších událostí. Už po svém lednovém zvolení vyhlásil, že by rád viděl konec Nečasovy vlády. Teď, když se mu to přání splnilo, bude moci vybrat vládu novou," píše například rakouský Wiener Zeitung, podle něhož by prezidentovi "do rukou hrál úřednický kabinet".

Pan Čistý odchází pošpiněn

Řada deníků v Německu a v Rakousku se ještě vrací k okolnostem pádu Nečase a k jeho příčinám. Zatímco některé ho přirovnávají k "thrilleru s prvky jako sex, korupce a špionáž" nebo ke "kýčovitému románu od Rosamunde Pilcherové", švýcarský Neue Zürcher Zeitung líčí Nečase jako součást klientelistického systému v české politice, jehož potírání umožnila paradoxně právě jeho vláda.

"To je ta jediná dobrá zpráva mezi mnoha špatnými," konstatuje curyšský list.

Osobou odcházejícího premiéra se zabývají také články na Slovensku. "Nečas opouští politické výsluní zcela jinak, než když přicházel. V červnu 2010 se ujal funkce premiéra s přezdívkou pan Čistý, po třech letech v čele vlády odchází zašpiněn skandálem," napsal deník Pravda.

"Ačkoli Nečas odchází z politiky jako tragikomická figurka, není vyloučeno, že ho dějiny přece jen ocení. Zničil ho totiž vlastní boj za trochu čistší politiku a veřejný prostor," soudí smířlivěji Hospodárske noviny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) předává prezidentovi Miloši Zemanovi (vlevo) demisi.

Češi jsou normálnější, komentují Poláci

Polská média porovnávají, zda by podobný zásah byl možný i v jejich zemi.

„Představa, že by speciální jednotky polské policie vtrhly nad ránem do bytů vysokých vládních úředníků a ti vzápětí skončili na policii, kde je obviní z korupce, je nereálná. Polská policie a prokuratura by si to i přes vážné důkazy nedovolily,” napsal v úterý v komentáři polský deník Fakt.

Žádného pozorovatele polské politiky by podobný scénář událostí, jako se staly v ČR, prý ani nenapadl. Takto vážnou operaci by se nepodařilo udržet v tajnosti, protože šéf policie a jeho lidé by udělali všechno pro to, aby si premiéra proti sobě nepopudili.

„Z posledních událostí vyplývá, že k normálnosti mají blíž Češi, a ne my,“ doplnil Fakt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám