Hlavní obsah

Člen Kotlebovy strany musí zaplatit přes 120 tisíc za fašistický pozdrav Na stráž!

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banská Bystrica

Soud v Banské Bystrici v pondělí uložil pokutu 5000 eur (téměř 126 tisíc korun) členovi Lidové strany Naše Slovensku (LSNS) Antonu Grňovi za to, že v květnu 2018 v budově nejvyššího soudu použil fašistický pozdrav Na stráž!. Podle soudu tím projevil sympatie k ľudácké ideologii Slovenského štátu z let 1939 až 1945 a k Hlinkově gardě.

Anton Grňo

Článek

Rozsudek není pravomocný, Grňo se odvolal. Rozhodovat bude Nejvyšší soud Slovenské republiky.

„Nedopustil jsem se žádného trestného činu. Jsem nevinen. Pozdrav Na stráž! považuji za národní pozdrav,“ řekl podle agentury TASR Grňo, který v únorových parlamentních volbách kandiduje za LSNS.

Nespokojenost na Slovensku. Extremisté tam mohou vyhrát volby

Evropa

Prokuratura i soud to ale vidí jinak. „Skutek se stal po skončení tří soudních řízení, které se týkaly rozhodování o stížnostech vůči usnesení o vzetí do vazby tří osob obviněných z extremistických trestných činů,“ uvedla mluvčí úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová.

Prokurátor poskytoval rozhovor novinářům a Grňo tehdy zvýšeným hlasem řekl Na stráž! „Tím veřejně projevil sympatie k ideologii ľudáckého režimu na Slovensku a ke Hlinkově gardě. Veřejně projevil sympatie ke skupině, hnutí a ideologii, která směřovala k potlačení základních práv a svobod, nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní a náboženskou nenávist,“ dodala mluvčí.

Trest také pro exposlance Mazurka

Loni v září byl odsouzen k peněžitému trestu 10 tisíc eur (přes 251 tisíc korun) za hanobení národa, rasy a přesvědčení tehdejší poslanec LSNS Milan Mazurek. Tím přišel o poslanecký mandát. V únorových volbách však Mazurek opět kandiduje.

Mazurek se dopustil rasistických výroků v žilinském Rádiu Frontinus, které už za jeho výroky zaplatilo pokutu ve výši 15 tisíc eur (377 tisíc korun).

Poslanec Kotlebovy strany byl odsouzen za extremistické výroky, přišel o mandát

Evropa

Mazurek v roce 2016 v rozhlase řekl, že na domy pro lidi z romských komunit stát vynaloží 150 milionů eur (3,8 miliardy korun).

„Pro lidi, kteří nikdy pro náš národ, pro náš stát nic neudělali. Právě naopak, rozhodli se žít asociálním způsobem života a vysávat náš sociální systém. My, kteří žijeme slušným životem a pracujeme, tak na nás stát kašle, zatímco těmto asociálům dá zadarmo úplně všechno,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám