Hlavní obsah

Čísla členů slovenské tajné služby byla na internetu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Čísla pevných linek i mobilních telefonů několika členů vlády a příslušníků Slovenské informační služby (SIS) se o víkendu omylem objevila na internetovém telefonním seznamu společnosti Slovak Telekom. Podle deníku SME se na internetu objevilo celkem 718 tajných čísel.

Článek

Mluvčí SIS Karol Sorby únik potvrdil. "Došlo k úniku utajovaných skutečností," přiznal. Označil případ za závažné porušení telekomunikačního tajemství. Společnost Slovak Telekom záležitost prošetřuje.

Redaktoři SME prověřili některá čísla a dovolali se například na mobil ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který zvedla jeho přítelkyně, a také k několika členům tajné služby. Když redaktor oznámil příslušníkovi SIS, že jeho číslo je volně přístupné na internetu, nechtěl tomu věřit. "Jsem řadový příslušník SIS. Určitě to není v pořádku, tajné službě to může způsobit problémy," uvedl v telefonu.

V roce 2004 se na veřejnost dostala telefonní čísla několika miliónů klientů mobilních operátorů působících na Slovensku. K některým číslům byla přiřazena také jména, rodná čísla a čísla občanských průkazů. Loni se hackeři dostali do počítačové sítě Národního bezpečnostního úřadu, který vydává bezpečnostní prověrky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám