Hlavní obsah

Chystá se jednotný řidičský průkaz pro celou EU

ČTK, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská unie (EU) udělala další krok k zavedení jednotných řidičských průkazů pro všechny členské země. Dopravní výbor Evropského parlamentu včera ve druhém čtení podpořil návrh směrnice, podle níž se má nahradit 110 odlišných národních průkazů společným o velikosti kreditní karty. Směrnici však musí ještě schválit plénum Evropského parlamentu. Hlasovat o ní bude v polovině prosince.

Článek

Podle návrhu by měl v EU přechod na jednotný řidičský průkaz začít nejpozději v roce 2012. Bude mít desetiletou platnost, ale členské země si ji mohou zvýšit až na patnáct let. Staré typy řidičáků by měly zcela zmizet nejpozději v roce 2032. Půjde tedy o dlouhodobou záležitost.

O jednotném průkazu, který by museli mít řidiči ve všech členských zemích, se v Evropské komisi a parlamentu hovoří už od roku 2003. Letos na jaře však tomu daly zelenou členské země EU. Čeští řidiči si zatím starosti s evropským jednotným průkazem dělat nemusejí. Od 1. května 2004, kdy Česko vstoupilo do EU, dostávají v naší republice motoristé nové řidičské průkazy se znakem Unie.

Jsou to růžovomodré plastové karty o velikosti 54 krát 86 milimetrů, o polovinu menší než předchozí řidičáky v plastikovém obalu. Odpovídají tedy velikostí kreditní kartě. Na otázku, do kdy se budou muset v ČR starší řidičáky vyměnit za nové se znakem EU, odpověděla už dříve mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková: "Platí lhůty, které v roce 2005 stanovil parlament. Původně měla tato lhůta vypršet 31. prosince 2005. Loni ji ale poslanci novelou zákona podstatně prodloužili. Celkem se výměna týká více než tří miliónů řidičských průkazů."

Řidiči s průkazy, které byly vydány do konce roku 1993, mají na jejich výměnu čas do 31. prosince 2007. Pro průkazy z let 1994 až 2000 je termín výměny do konce roku 2010. A motoristům, kteří řidičáky obdrželi v roce 2004, vyprší lhůta až v roce 2013. To by ovšem už měl nastat čas pro jednotné řidičské průkazy EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám