Hlavní obsah

Chtějí mě politicky zničit a ponížit, brání se obvinění Sarkozy

Novinky, rei
Paříž

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy považuje obvinění z korupce a vyzrazení služebního tajemství, jež proti němu ve středu vznesla policie, za politicky účelová. Televizi TF1 a rozhlasové stanici Europe 1 řekl, že je šokován a že se ho jeho protivníci snaží zdiskreditovat.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Sarkozy označil obvinění kvůli údajnému vměšování do vyšetřování jeho předvolební kampaně v roce 2007 za „groteskní“. „Situace je dostatečně vážná na to, aby se francouzskému lidu řeklo, jak jsme na tom dnes s politickým zneužíváním části právního systému,“ prohlásil Sarkozy a dodal, že nikdy nezradil základní právní principy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Exprezidenta vyšetřování šokovalo a je podle něj účelově organizováno, aby byl zdiskreditován. Sarkozy, který by se mohl v roce 2017 znovu ucházet o prezidentskou funkci, apeloval na Francouze, aby se nedali oklamat postupem úřadů a udělali si vlastní názor.

Nepřípustný podle něj byl už jen způsob, jakým byl v úterý povolán na policii na pařížském předměstí Nanterre. Uvedl, že policie postupovala s úmyslem ponížit jej. Bylo to vůbec poprvé, co se hlava francouzského státu ocitla ve vazbě.

Vláda popírá, že by tahala za nitě

Vládní socialisté odmítají, že by kauzu vyrobili, aby se opozičního pravicového rivala zbavili. Premiér Manuel Valls prohlásil, že politici do vyšetřování nezasahují. Na Sarkozyho adresu prohlásil, že nikdo nestojí nad zákonem, ale současně platí presumpce neviny, dokud nerozhodne soud.

Kromě Sarkozyho, který je stíhán na svobodě, jsou vyšetřováni jeho advokát Thierry Herzog a soudce Gilbert Azibert. Tomu měl exprezident slíbit prestižní post v Monaku výměnou za informace z prokuratury, která vyšetřuje, zda jeho předvolební kampaň v roce 2007 nesponzoroval libyjský diktátor Muammar Kaddáfí. Vyšetřovatelé Sarkozyho odposlouchávali.

Reklama

Související témata:

Související články

Sarkozyho zadržela policie

Bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozy zadržela policie a umístila ho do vazby na předměstí Paříže v Nanterre. S odkazem na zdroj z justice o tom...

Výběr článků

Načítám